• Головна
  • Новини
  • Учасники Форуму в Києві закликали ООН зупинити кровопролиття на релігійному ґрунті в країнах Південної Африки та Близького Сходу...

Учасники Форуму в Києві закликали ООН зупинити кровопролиття на релігійному ґрунті в країнах Південної Африки та Близького Сходу

26.04.2012, 16:54
Учасники Форуму в Києві закликали ООН зупинити кровопролиття на релігійному ґрунті в країнах Південної Африки та Близького Сходу - фото 1

У Києві 25-26 квітня проходив дводенний міжконфесійний форум «Назустріч змінам. Значення релігії в сучасному світі», організований за ініціативи Фонду Олександра Фельдмана разом з Інститутом прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії та Українського єврейського комітету.

exklusiv.gifУ Києві 25-26 квітня проходив дводенний міжконфесійний форум «Назустріч змінам. Значення релігії в сучасному світі», організований за ініціативи Фонду Олександра Фельдмана разом з Інститутом прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії та Українського єврейського комітету.

Конференція-Ки.jpg

Як повідомляє власкор РІСУ Катерина Новікова, у часі форуму відбулась конференція «Віровизнання в умовах демократії та світського суспільства». Учасники обговорювали прогнози розвитку релігії на майбутнє у глобальному світі за десять, двадцять, п’ятдесят років; питання взаємодії медіа та релігії в ХХІ ст., зокрема яку роль відіграють медіа в створенні іміджу релігії в очах громадськості; можливості змін у сфері християнства, ісламу та юдаїзму в сучасному світі; як сучасні революції впливають на наше сприйняття релігії.

Почесний гість Форуму Феофіл III, Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини у своєму виступі зазначив: «Сучасна політика намагається бути секулярною – відокремлює релігію від, власне, політики. Але основна проблема в тому, що конфлікти, на кшталт близькосхідного, не можливо вирішити без релігійних лідерів. Оскільки ці конфлікти носять в собі релігійну основу».

Київський форум задуманий організаторами як «осередок міжнародного діалогу між світовими релігіями». Видатні релігійні та громадські діячі з різних країн світу намагались осмислити можливості налагодження етнорелігійного діалогу в світі, де дедалі частіше виникають політичні та релігійні конфлікти. Учасники Форуму оприлюднили Звернення до Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна, висловивши занепокоєння щодо ситуації з правами релігійних меншин у Північно-Африканських та Близькосхідних державах, які почали рух до демократії.

«Якщо на найвищому міжнародному рівні не звернути увагу на наявність очевидної кризи релігійної терпимості у регіоні, де проживає кілька десятків мільйонів людей, то, ми впевнені, кількість жертв зіткнень на релігійному ґрунті буде зростати, існуючі протиріччя будуть лише загострюватися, а сама проблема почне набувати глобального значення. На нашу думку, символічним та надзвичайно своєчасним і важливим кроком у напрямку зупинення кровопролиття та встановлення релігійного миру в країнах Південної Африки та Близького Сходу могла б бути ініціатива щодо проведення позачергової Спеціальної Сесії Генеральної Асамблеї ООН з питань запобігання конфліктам на релігійному ґрунті. Окрім керівництва ООН та голів світових релігійних громад, до участі у роботі сесії було б доцільно долучити керівників урядів країн Північної Африки та Близького Сходу, а також впливових політиків і духовних лідерів, від позиції яких великою мірою буде залежати вирішення цієї проблеми», – йдеться у зверненні.

Одним з результатів конференції стало рішення, висловлене в підсумковій «Київській декларації» учасників, зробити Міжнародну міжконфесійну конференцію за участю лідерів найбільших релігійних громад перетворити на щорічний Київський міжконфесійний форум для розв’язання наявних глобальних і локальних гуманітарних протиріч на основі діалогу і взаємоповаги.

Детальніше про конференцію читайте у спеціальному репортажі РІСУ.