• Головна
  • Новини
  • Представники європейських комісій «Справедливість і Мир» вивчать успішний албанський досвід співіснування різних релігій...

Представники європейських комісій «Справедливість і Мир» вивчать успішний албанський досвід співіснування різних релігій

12.09.2011, 14:53
З 16 по 20 вересня 2011 року Конференція європейських Комісій «Справедливість і Мир» знову збирається на щорічну Генеральну Асамблею, яка відбудеться у столиці Албанії Тірані.

З 16 по 20 вересня 2011 року Конференція європейських Комісій «Справедливість і Мир» знову збирається на щорічну Генеральну Асамблею, яка відбудеться у столиці Албанії Тірані.

Албанія уже довший час відома як країна, де різні релігії співіснують на взаєморозумінні та повазі одна до іншої. Такий практичний прояв співпраці між віровизнаннями був дуже важливим у часи комуністичної влади в країні – а особливо протягом періоду 1967-1991, коли усі релігії були не лише переслідувані, але й заборонені.

На сьогоднішній день держава визнає п’ять релігійних спільнот – іслам, православ’я, католицизм, бекташизм та протестантизм. Відносини між цими п’ятьма спільнотами і надалі будуються на взаємній відкритості та повазі. Таким чином Албанія декларує сильне переконання в тому, що жити і працювати в мирі між різними релігіями можливо. Саме це і є цінною моделлю життя разом. Цей досвід Албанія вносить у розбудову Європи.

Як повідомила РІСУ менеджер комісії «Справедливість і Мир» (УГКЦ) Анна Окіс, з метою вивчення досвіду співпраці між релігіями та віровизнаннями представники європейських комісій «Справедливість і Мир» збираються у Тірані для щорічної міжнародної зустрічі. Протягом першої частини зустрічі учасники в групах відвідають різні релігійні спільноти у різних містах. Разом з представниками цих п’яти спільнот відбудеться круглий стіл та дискусія.

Друга частина зустрічі – Генеральної Асамблеї комісії «Справедливість і Мир» – відбудеться у місті Шкодер, що на півночі країни, і розпочнеться урочистою Літургією за участю архиєпископа міста Шкодер Анджело Масафри.