• Головна
  • Новини
  • Нарада в Аммані не поставила під сумнів першість Константинополя, - архимандрит Кирил (Говорун)...

Нарада в Аммані не поставила під сумнів першість Константинополя, - архимандрит Кирил (Говорун)

27.02.2020, 12:13
Нарада в Аммані не поставила під сумнів першість Константинополя, - архимандрит Кирил (Говорун) - фото 1
Всеправославна нарада Аммані засвідчила, що розколу між Православними Церквами немає. Є лише загроза схизми.

Всеправославна нарада в Аммані засвідчила, що розколу між Православними Церквами немає. Є лише загроза схизми.

Про це у себе на Телергам-каналі написав відомий богослов, архимандрит Кирил (Говорун).

«Важлива деталь: схизми в Православному світі немає. Це те, що я весь час говорю. Як це випливає з документа? - А ось як: у документі йдеться про "навислу загрозу схизми". Тобто схизма поки в формі "навислої загрози", а не як якась реальність. Що ж, це вже краще, ніж актуальна схизма. А якщо схизми немає, то як і раніше можливі всі форми спілкування, в тому числі євхаристійного», - зазначив він.

Інша важлива деталь зустрічі в Амммані, на думку богослова, є те, що у підсумкових документах ніде не згадується про розрив з Константинополем, «а лише підкреслюється його першість честі».

«Більш того, ніде не оскаржуються дії Константинополя, по-перше, щодо відновлення його Київської митрополії у результаті анулювання актів 1686 року, а по-друге, щодо надання Православній Церкві України Томосу про автокефалію. Єдине, що по суті містить Амманський документ - це визнання того, що українська автокефалія - це процес, в якому поставлена не крапка, а кома, ну або крапка з комою. Тобто цей процес потребує фіналізації. І фінал настане, тільки якщо з питання буде консенсус», - пише архимандрит Кирил.

Крім цього питання, зустріч в Аммані залишила багато питань відкритими. Найголовніший з них: який статус самої цієї зустрічі? Якщо це "братські сімейні збори", то чому з ними повинні узгоджувати дії ті Церкви, які в них взяли участь, не кажучи про ті Церкви, які не приїхали?

Ну і нарешті, інші Церкви можуть потихеньку просуватися у визнанні ПЦУ, поки врешті-решт всі не визнають її і не встановиться той найбажаніший для всіх консенсус. Так що зустріч в Аммані залишила відчинені двері для тих Церков, які захочуть визнати ПЦУ», - підсумовує архимандрит Кирил (Говорун).