• Головна
  • Новини
  • Через визнання ПЦУ Росія продовжує чинити тиск не тільки на Елладську Церкву, а й на державу, - митрополит Анафим....

Через визнання ПЦУ Росія продовжує чинити тиск не тільки на Елладську Церкву, а й на державу, - митрополит Анафим.

26.01.2020, 11:02
Митрополит Елладської (Грецької) Православної Церкви Анфим зазначив, що Росія не тільки продовжує чинити тиск на Елладську Церкву, а й загалом змінила своє колись доброзичливе ставлення до Греції.

Митрополит Елладської (Грецької) Православної Церкви Анфим зазначив, що Росія не тільки продовжує чинити тиск на Елладську Церкву, а й загалом змінила своє колись доброзичливе ставлення до Греції.

Про це священнослужитель розповів у в інтерв’ю viadiplomacy.gr, повідомляє Інформаційний спротив.

З нагоди визнання Автокефальної Церкви України Грецькою Православною Церквою владика Анфим нагадав, що це рішення було прийняте, оскільки «це було продиктовано нашою пастирською відповідальністю як Церкви, так і нашою історією».

Далі митрополит Анфим підкреслив, що «Російська Церква також повинна діяти за історико-церковними критеріями, щоб відновити свою роль у православ’ї».

Митрополит Анфим зауважив, що «якщо Росія, яка на національному рівні змінила своє традиційно доброзичливе ставлення до нашої країни, продовжуватиме неелегантний церковний тиск, як на півночі Греції, так і на всій нашій батьківщині, то я думаю, що вона перейде від малої помилки до величезної помилки. Я хочу і молюсь, щоб вона цього не зробила».

Нагадаємо, колишній міністр національної оборони Греції та голова правої євроскептичної партії «Незалежні греки» (ANEL) Панос Камменос заявив, що на догоду Росії, перед рішенням Церкви Греції визнати ПЦУ, він тиснув на Архиєрископа Єроніма, вимагаючи не допустити цього.

Виступаючи на заході, організованому «Інститутом геополітичних досліджень» з питань геополітичних зрушень на сході Середземномор'я, Панос Камменос стверджував, що якщо Греція втратить якийсь свій острів, винуватими будуть єрархи, через підрив союзу з Росією.

«Архиєпископ та єрархи Священного Синоду вчинили злочин, коли на останньому засіданні [Собору] єрархів вони визнали незаконну Церкву України до того, як це зробили Єрусалимський та Олександрійський Патріархати. Хоча я попередив Архиєпископа та єрархів, кажучи їм, що якщо Греція поступиться тиску і першою визнає Церкву України, ... Росія скасує гарантії щодо не окупації будь-якого грецького острову на основі домовленостей, укладених з нею», - сказав політик.