• Головна
  • Новини
  • Митрополит РПЦ в Ізраїлі зустрінеться з Патріархом Феофілом, щоб обговорити “всеправославну” нараду в Аммані...

Митрополит РПЦ в Ізраїлі зустрінеться з Патріархом Феофілом, щоб обговорити “всеправославну” нараду в Аммані

23.01.2020, 14:28
Митрополит РПЦ в Ізраїлі зустрінеться з Патріархом Феофілом, щоб обговорити “всеправославну” нараду в Аммані - фото 1
Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської Православної Церкви Іларіон (Алфеєв) здійснить візит до Ізраїлю, під час якого обговорить з Єрусалимським Патріархом проведення “всеправославної” наради в Аммані.

Глава відділу зовнішніх церковних зв’язків Російської Православної Церкви Іларіон (Алфеєв) здійснить візит до Ізраїлю, під час якого обговорить з Єрусалимським Патріархом проведення “всеправославної” наради в Аммані.

Про це він сказав в інтервю “РІА Новини”, повідомляє «Релігійна правда».

завантаження_(3).jpg

“Основна мета поїздки – участь у заходах із вшанування пам’яті жертв Голокосту. У цих заходах візьмуть участь делегації багатьох держав. […] Також я планую під час поїздки в Ізраїль нанести візит Патріарх Єрусалимському Феофілу”, – сказав митрополит Іларіон.

Російський клірик нагадав, що Єрусалимський Патріарх ініціював проведення зустрічі Предстоятелів.

“Будучи з візитом в Москві в листопаді минулого року, Блаженніший Патріарх Єрусалимський Феофіл ΙΙΙ виступив з пропозицією провести в кінці лютого братську зустріч Предстоятелів Помісних Православних Церков для обговорення питання “збереження нашої єдності в євхаристійному спілкуванні”. Священний Синод Російської Пправославної Церкви позитивно оцінив цю ініціативу, спрямовану на подолання розділень і відновлення єдності в Православної Церкви. Ми готові підтримати будь-яку пропозицію і будь-який формат загального обговорення шляхів виходу з кризи, тому що кожна зустріч на високому рівні дає шанс зробити хоча б кілька кроків в цьому напрямку”, – заявив митрополит Іларіон.

Він також заявив, що ініціативу Патріарха Феофіла “позитивно оцінили у низці православних Церков”, однак на цей час відомо про згоду на участь лише однієї Церкви – Чеських земель та Словаччини.

Як повідомлялось раніше, Вселенському Патріарху вдалось умовити Єрусалимського Патріарха не форсувати зустріч в Аммані, на яку було запрошено Предстоятелів всіх Церков.

21 листопада Єрусалимський Патріарх Феофіл, перебуваючи у Москві, закликав Предстоятелів помісних Православних Церков світу зібратися в столиці Йорданії Аммані для обговорення “питань збереження всеправославної єдності”.

Цю ініціативу підтримала РПЦ, а також окремі єрархи Албанської та Олександрійської Церков.

Голова Елладської Церкви Ієронім відмовився їхати на зібрання до Йорданії.

Архиєпископ ПЦУ Євстратій звернув увагу на те, що московську ініціативу Єрусалимського Патріарха складно визнати самостійною. Тим паче, що перед своїми гучними заявами владика Феофіл мав не дуже теплу зустріч з президентом РФ Володимиром Путіним, що ознаменувалася погрозами з боку російського лідера.