• Головна
  • Новини
  • «Не прогнулися перед Москвою»: Синод Чеських земель не засудив співслужіння їхнього єрарха з представниками ПЦУ...

«Не прогнулися перед Москвою»: Синод Чеських земель не засудив співслужіння їхнього єрарха з представниками ПЦУ

18.12.2019, 13:07
«Не прогнулися перед Москвою»: Синод Чеських земель не засудив співслужіння їхнього єрарха з представниками ПЦУ - фото 1
Засідання Священного Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС) відбулося 17 грудня в Празі.

Засідання Священного Синоду Православної Церкви Чеських земель і Словаччини (ПЦЧЗС) відбулося 17 грудня в Празі.

Синод прийняв чотири постанови, з яких дві стосуються внутрішнього життя цієї помісної Церкви, а дві - взаємовідносин з іншими Помісними Церквами. Про це пише на Портал-Credo.Ru український богослов Ілля Бей.

За його словами, синодали ПЦЧЗС не прогнулися під впливом північної «церковної столиці» і не задовольнили її побажань в повному обсязі, навіть не дивлячись на особистий візит "міністра закордонних справ" РПЦ до Митрополита Чеських земель і Словаччини, архиєпископа Прешівського і всієї Словаччини Ростислава.

Синод, зокрема, схвалив пропозицію Патріарха Єрусалимського Феофіла III провести зустріч Предстоятелів помісних Церков в лютому 2020 року у Йорданії. Також Синод згадує про співслужіння єпископа Шумперкського Ісаї з представниками ПЦУ 20-21 листопада в Києві.

У зв'язку з виниклим "непорозумінням" Синод наполягає на своїй позиції, прийнятій на лютневому засіданні, про збереження "стриманого ставлення" до Православної Церкви України до досягнення всеправославного консенсусу з питання її автокефалії. Також Синод вимагає від своїх членів, щоб у закордонній діяльності вони з повагою ставилися до цієї постанови.

«Втім, інші члени Синоду самі дотримуються викладеної позиції дуже непослідовно, так як вступають у спілкування з філією РПЦ в Україні, у чому важко розгледіти «нейтралітет»», - зазначає богослов.

«Як би там не було, показовим стало відсутність будь-яких канонічних заборон у відношенні до єпископа Ісаї через його співслужіння з ПЦУ. Адже з точки зору Матері-Церкви ПЦЧЗС - Вселенського Патріархату - єдиною канонічною Церквою в Україні є саме ПЦУ, а тому в разі апеляції до Константинополя єпископ Ісая не тільки був би виправданий, але і, навпаки, канонічні заборони очікували б тих синодалів, які взяли б неправосудне рішення щодо свого побратима. Відсутність санкцій за співслужіння з тими, кого український філіал РПЦ назвав у вирішенні свого Синоду "відлученими", змушує цей Синод, якщо він хоче залишатися хоч скільки-небудь послідовним, визнати "відлученим" весь єпископат ПЦЧЗС. Однак таке рішення лише прискорило б подальшу самоізоляцію Московського Патріархату від «світового православ'я»», - підкреслив Ілля Бей.