• Головна
  • Новини
  • Нинішнє оточення Філарета – це невдахи та абсолютні лузери, - Андрій Юраш...

Нинішнє оточення Філарета – це невдахи та абсолютні лузери, - Андрій Юраш

13.12.2019, 11:53
Нинішнє оточення Філарета – це невдахи та абсолютні лузери, - Андрій Юраш - фото 1
Нинішня діяльність владики Філарета проти ПЦУ зумовлена тим, що він не має першості у цій структурі і не може з цим змиритися. До того ж, на колишнього очільника УПЦ КП деструктивно впливає його оточення.

Нинішня діяльність владики Філарета проти ПЦУ зумовлена тим, що він не має першості у цій структурі і не може з цим змиритися. До того ж, на колишнього очільника УПЦ КП деструктивно впливає його оточення.

Про це у інтерв’ю Лівому берегу розповів релігієзнавець Андрій Юраш.

«По-перше, Патріарха Філарета з усього єпископату підтримали два єпископи з Росії, все. З їхньою допомогою він висвятив двох нових єпископів – харківського і київського. Харківський має одну громаду, київський – жодної. Це оточення невдах і абсолютних лузерів, кількох священнослужителів, які або персонально зобов’язані Філарету, або мають місце служіння в Володимирському соборі і бояться його втратити. Є ще оточення з кількох родичів, племінників тощо. Коло надзвичайно вузьке. За патріархом Філаретом пішло не більше 15 громад по всій Україні, які задекларувати йому підтримку», - зазначив експерт.

«14 травня, коли на день святого Макарія Київського, маючи впевненість у своєму авторитеті, він скликав весь єпископат до себе на служіння, як це було попередніх 52 роки його служіння на Київській кафедрі, він думав, що це перетвориться на якусь маніфестацію його підтримки. А приїхало всього чотири єпископи з Росії, два з них в процесі відмовилися від участі. Тобто залишилося всього двоє. Для нього це була трагедія. Він зрозумів, що він не впливає на процеси. Але це є очевидним позитивом для всього єпископату, який зрозумів, де є Помісна Церква і де ті комунікації, завдяки яким вони можуть бути адекватними в контексті світових еклезіальних процесів.

І це винятково важливий для мене факт, який підтверджує, що в нас здорове суспільство, яке розуміє, що відбувається», - додав експерт.