• Головна
  • Новини
  • УПЦ МП розірвала євхаристійне спілкування з Церквами, які визнали ПЦУ...

УПЦ МП розірвала євхаристійне спілкування з Церквами, які визнали ПЦУ

06.12.2019, 14:58
УПЦ МП розірвала євхаристійне спілкування з Церквами, які визнали ПЦУ - фото 1
УПЦ МП розірвала євхаристійне спілкування з Вселенським Патріархатом та Церквами, які визнали Православну Церкву України.

УПЦ МП розірвала євхаристійне спілкування з Вселенським Патріархатом та Церквами, які визнали Православну Церкву України.

Про це йдеться у заяві Священного Синоду УПЦ МП, який сьогодні, 6 грудня, відбувся у Києві. 

«…Припинення Українською Православною Церквою євхаристичного спілкування з Константинопольським Патріархатом та з Церквами й ієрархами, які визнали розкольників, є не зловживанням Євхаристією чи тим більше шантажем Євхаристією, як дехто інколи говорить, а навпаки є захистом Євхаристії і збереженням канонічної та духовної чистоти й непорочності Церкви», — йдеться у документі.

Учасники Синоду зазначають, що, припиняючи спілкування, вони не самоізолюються, а лише «відстоюють» Церкву від «кощунства».

«Насправді ми відстоюємо чистоту канонічного передання Церкви, захищаємо Церкву від кощунства. Інакше, якщо до священнослужіння допускаються особи, які не мають законних хіротоній, якщо розкол оголошується Церквою, а справжня Христова Церква ігнорується або називається розколом, то виникає небезпека підміни Церкви. Окрім того, такими антицерковними діями стирається межа між Церквою і розколом. У результаті створюється нова «церква», заснована людьми, замість тієї, яку заснував Господь наш Іісус Христос, придбавши її Собі Кров’ю Своєю (див. Діян. 20:28)», — зазначається в документі.

Нагадаємо, 12 жовтня 2019 року на позачерговому засіданні Собор Елладської Православної Церкви визнав автокефалію ПЦУ. Рішення прийняте під головуванням Глави Собору і Предстоятеля Церкви Греції Блаженнішого Архиєпископа Єроніма.

8 листопада 2019 року Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор ІІ під час Літургії в день Собору Архистратига Михаїла (за новим стилем) у храмі на його честь у столиці Єгипту під час Божественної Літургії поминав ім‘я Митрополита Київського і всієї України Епіфанія як Предстоятеля Автокефальної Православної Церкви України.