• Головна
  • Новини
  • Вінницький митрополит УПЦ МП заявив, що теж не став би відспівувати дитину, хрещену у Київському Патріархаті...

Вінницький митрополит УПЦ МП заявив, що теж не став би відспівувати дитину, хрещену у Київському Патріархаті

03.11.2019, 09:55
Вінницький митрополит УПЦ МП заявив, що теж не став би відспівувати дитину, хрещену у Київському Патріархаті - фото 1
Очільник Вінницької єпархії УПЦ МП Варсонофій підтримав одіозного запорізького митрополита Луку, який торік став на захист свого підлеглого священика, що відмовився відспівувати хлопчика, хрещеного у Київському Патріархаті.

Очільник Вінницької єпархії УПЦ МП Варсонофій підтримав одіозного запорізького митрополита Луку, який торік став на захист свого підлеглого священика, що відмовився відспівувати хлопчика, хрещеного у Київському Патріархаті.

Про це владика Варсонофій неохоче заявив в інтерв’ю виданню “20 хвилин Вінниця”, пише Релігійна правда.

“Ви ж розумієте, що є церковні правила. Ми не можемо відспівувати юдея або мусульманина. Це не правильно. Всі Таїнства та обряди звершуються тільки над вірними”, – заявив митрополит Варсонофій, якого було призначено на посаду керівника Вінницької єпархії УПЦ МП після того, як попередній керівник митрополит Симеон приєднався до ПЦУ.

Митрополит Варсонофій наголосив, що за церковними правилами хрещення в УПЦ КП не визнається. “Він не хрещений”, – сказав архиєрей Московського Патріархату.

На запитання журналіста, якщо б така ситуація сталася у Вінниці, чи відспівав би він дитину, владика відповів: “Ми всі обряди звершуємо тільки над вірними, які хрещені. Якщо людина не хрещена, я не можу допустити її до Таїнств і звершити над нею обряд”.

Зазначимо, що журналісту довелося кілька разів поставити одне й те саме запитання, щоб почути однозначну відповідь.

– Я можу зараз сказати, що ви відповіли “Ні”? Що ви не відспівали б?

– Якщо він не хрещений, то однозначно.

– У Київському Патріархаті.

– Якщо у Київському Патріархаті, то він вважається у нас не хрещеним.

– Значить не відспівали б?

– Так.

Нагадаємо 31 грудня 2017 року у Запоріжжі трагічно загинув дворічний хлопчик – на нього впав самогубець, який викинувся із вікна багатоповерхівки.

У день похорону священик Московського Патріархату відмовився відспівувати хлопчика, заявивши, що він хрещений в Київському Патріархаті, “а значить, зовсім

нехрещений”.

Така позиція УПЦ МП вилилася у масові акції протесту по всій Україні.

Митрополит Вінницький УПЦ МП Варсонофій (Столяр) також не вважає Росію країною-агресором та досі не може визначитися, кому належить анексований Крим.