• Головна
  • Новини
  • Москва ще з часів СРСР мала вплив на польських єрархів, - Горєвой про заяву ПАПЦ щодо ПЦУ...

Москва ще з часів СРСР мала вплив на польських єрархів, - Горєвой про заяву ПАПЦ щодо ПЦУ

01.11.2019, 11:05
Москва ще з часів СРСР мала вплив на польських єрархів, - Горєвой про заяву ПАПЦ щодо ПЦУ - фото 1
Поляки – не перші, хто відмовився визнавати ПЦУ. Першими, звісно, були росіяни. Потім – серби. Хоча риторика останніх зараз змінилася, вони починають відновлювати відносини з Константинополем, присягаються у вічній дружбі.

Поляки – не перші, хто відмовився визнавати ПЦУ. Першими, звісно, були росіяни. Потім – серби. Хоча риторика останніх зараз змінилася, вони починають відновлювати відносини з Константинополем, присягаються у вічній дружбі.

Про це у коментарі виданню «Гордон» розповів релігієзнавець Дмитро Горєвой.

За його словами, поляки не сказали нічого нового.

«Вони повторили, що не проти автокефалії для України, але водночас її не можна давати "розкольникам". Це така хитра гра – вони говорять і те, що хоче почути Константинополь, і те, що хоче почути Москва. Щоб потім подивитися, хто переможе, і стверджувати, що позицію переможця вони займали від самого початку. Зараз своє слово щодо ПЦУ мають сказати всі Церкви. І поляки роблять двояку заяву, яку в майбутньому можна буде повернути в будь-який бік. Тут річ не конкретно в Україні», - сказав Горєвой.

Релігієзнавець зауважив, що Польська Церква ще з радянських часів перебувала під сильним впливом РПЦ та спецслужб РФ. На деяких єрархів спецслужби мають компромати.

«Тому вони дуже обережні. Більшість єрархів – люди похилого віку, які починали кар'єру ще за часів СРСР. Тому вплив Москви на них зберігся», - зазначив він.

Наступною визнати ПЦУ може Церква Кіпру або Румунії. У Кіпру нормальні відносини з Константинополем. У них навіть питань не було щодо нашої автокефалії. Єдине, що їх цікавило, – це хіротонії. Вселенський Патріарх їм відповів, і його відповідь їх влаштувала, оскільки більше вони цієї теми не порушували. А в румунів уже було одне рішення Синоду щодо України. Вони навіть не порушували питання канонічних територій тощо. Їх це взагалі не цікавить. Їх хвилювали тільки румуномовні парафії на Буковині. ПЦУ дала їм статус вікаріату. От власне й усе», - заявив Дмитро Горєвой. 

Як повідомляла РІСУ, Собор Польської Автокефальної Православної Церкви оприлюднив заяву, у якій йдеться, що його учасники не проти надання автокефалії Церкві в Україні, що спиратиметься на догматично-канонічних нормах усієї Церкви, а не на групу відступників-розкольників.

Собор ПАПЦ не змінив свою позицію стосовно незалежності ПЦУ, що міститься в рішеннях Соборів Польської церкви від 9 травня 2018 року, 25 червня 2018 року та 2 квітня 2019 року.

Раніше ЗМІ повідомляли, що єрархи ПАПЦ та її Предстоятель митрополит Сава працювали на спецслужби ПНР.