• Головна
  • Новини
  • Подаємо руку Церковного Спілкування: Предстоятелю ПЦУ надійшов лист від Елладської Церкви...

Подаємо руку Церковного Спілкування: Предстоятелю ПЦУ надійшов лист від Елладської Церкви

29.10.2019, 15:43
Подаємо руку Церковного Спілкування: Предстоятелю ПЦУ надійшов лист від Елладської Церкви - фото 1
Предстоятелю ПЦУ Епіфанію 28 жовтня надійшов лист від Священного Синоду Елладської Православної Церкви за підписом Архиєпископа Афінського і всієї Еллади Єроніма ІІ.

Предстоятелю ПЦУ Епіфанію 28 жовтня надійшов лист від Священного Синоду Елладської Православної Церкви за підписом Архиєпископа Афінського і всієї Еллади Єроніма ІІ.

Представники Елладської Церкви зазначають, що тепер між ними та ПЦУ немає жодних роз’єднуючих перепон. Також вони дякують Спасителю за те, що Він повернув спілкування, яке колись існувало між Церквами.

Пропонуємо текст листа, оприлюднений на офіційному сайт ПЦУ, у повному обсязі:

«Блаженніший Митрополите Київський та всієї України, у Христі Богові вельми любий та бажаний брате і співслужителю нашого Смирення, кір Епіфаніє, Ваше Блаженство у Господі міцно лобизаючи з великим задоволенням святково вас вітаємо. З великим задоволенням ми отримали Патріарший лист за номером 1119 від 24 грудня 2018 року, з якого ми дізналися про ініціативу та дії Першопрестольної та Першовідповідальної Константинопольської Церкви, яка розглянувши прихильно питання щодо Вас та Ієрархів довкола Вас, священного кліру та вірного Господеві народу, привела до ладу розділення у пастві нашого Архіпастиря Господа і Спасителя нашого, а також дізналися про синодальний розгляд Святим і Священним Синодом Вселенського Патріархату проголошення автокефалії та самоуправління Святійшої Церкви України, вшанованої тими ж правами та обов’язками, які мають інші Автокефальні Церкви.

Після цього ми з радістю отримали Ваші Мирні Листи від 17 грудня минулого року, якими нам було повідомлено про канонічне обрання Вас Митрополитом Київським та всієї України, і ми направили Вашому Блаженству щирі привітання особисто наші, Священної Ієрархії та побожного кліру, боголюбивого народу Святійшої Елладської Церкви, та побажання просвітлення та підтримки Божественної Трійці у виконанні Вами ваших нових та сповнених відповідальності обов’язків як Предстоятеля Української Церкви.

Святіші Помісні Церкви, Блаженніший брате, які беруть участь у Священній Євхаристії спільної Чаші життя через єдність у дотриманні догматів, на які надихнув Бог, Символу Віри та церковних канонів, визначених Святими Вселенськими та Великими Соборами, є членами Єдиної, Святої, Соборної і Апостольської Церкви. Тож радіємо і ми добрій звістці про те, що спільні прагнення та дії увінчалися успіхом і зруйновано перепону, яка стояла посередині між Вами та нами, православними і братами у всьому, перепону, яка нас розділяла, завдаючи печалі, великих скандалів, та великої шкоди всій Церкві та спільному у сучасному світі свідченню Православ’я, перепону, яка донедавна стояла; і Його, Котрий повернув спілкування, яке колись існувало між нами, Владику і Спасителя нашого Ісуса Христа, прославляємо, Йому віддаємо всю належну шану та підносимо молитви всім серцем з нашої Святійшої Апостольської Елладської Церкви, посилаючи Вашому Блаженству цілунок братньої любові та простягаючи руку Церковного Спілкування.

У зв’язку з цим, ми бажаємо, нехай Господь наш, «Який створив з обох одне і зруйнував перепону, яка стояла посередині» (До Ефесян, 2:14), «дарує вам бути в однодумстві між собою» (До Римлян, 15:5) завжди та подасть Вашому служінню на чолі Церкви багато плідних років, задля блага сестринської Святійшої Церкви України, і щоби Ваше Блаженство звільнило Церкву України повністю від неспокою, який розбурхав її, руйнуючи її єдність, та відновило в ній повною мірою мир, спокій, стійкість на славу Бога та всієї ойкумени Православ’я. Лобизаємо міцно Ваше бажане братське Блаженство цілунками святими,

Люблячий у Христі брат

Афінський Ієронім ІІ, Голова»