• Головна
  • Новини
  • Ґудзик і піджак: В УПЦ МП знову помилилися у своїх прогнозах...

Ґудзик і піджак: В УПЦ МП знову помилилися у своїх прогнозах

20.10.2019, 10:48
Ґудзик і піджак: В УПЦ МП знову помилилися у своїх прогнозах - фото 1
Священний Синод Російської Православної Церкви у своїй заяві висловив бажання зробити все, щоб уникнути розколу в світовому Православ’ї, дав шанс Елладській Православній Церкві зберегти обличчя і утриматися від визнання ПЦУ.

Священний Синод Російської Православної Церкви у своїй заяві висловив бажання зробити все, щоб уникнути розколу в світовому Православ’ї, дав шанс Елладській Православній Церкві зберегти обличчя і утриматися від визнання ПЦУ. Про це сказав заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоєрей Миколай Данилевич, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП

«Я б оцінив сьогоднішню заяву Синоду РПЦ як мудру і зважену, тому що за формою ще не було визнання Елладською Церквою ПЦУ. Те, що сталося на Архиєрейському Соборі ЕПЦ 12 жовтня, — скоріше, висловлення наміру визнати. Але судять не за намір, а за дію», - заявив він.

За його словами, факту визнання — поминання Предстоятеля ПЦУ за Богослужінням або направлення листа з визнанням ще не було.

«Тому Російська Церква вчинила дуже правильно, фактично попередивши, що в разі, якщо таке станеться, Патріарх Кирил припинить поминання за Богослужінням імені Предстоятеля ЕПЦ Архиєпископа Афінського і всієї Еллади Ієроніма.

Крім того, Російська Церква своєю заявою зробила жест у бік Елладської Церкви, яким дає їй шанс у ситуації, що склалася, зберегти обличчя і утриматися від визнання розкольників», - заявив протоєрей.

Тим часом, у суботу, 19 жовтня, ім‘я Митрополита Епіфанія було вперше згадано під час Великого входу на Літургії у Салоніках, де співслужили Вселенський Патріарх Варфоломій та АрхиєпископАфінський і всієї Еллади Єронім.

Внесення Елладською Церквою до диптиху ім‘я Предстоятеля Епіфанія означає, що Грецька Церква офіційно вступила у канонічне спілкування з ПЦУ.

Нагадаємо, раніше протоєрей Миколай Данилевич розповідав, що справа із створення Помісної Української Церкви завершиться великим пшиком».

«Буде багато шуму в ЗМІ, і на тому все закінчиться», - компетентно заявдяв о. Миколай.

Розвиваючи свої думки, він навіть вдавався до алегорій.

«Чому? Тому що будують на тому фундаменті, на якому в принципі будувати неможливо. Починати треба з УПЦ, а не з її сепаратних частин. Піджак до гудзика не пришивають, а навпаки, гудзик до піджака».

В УПЦ МП також до останнього не вірили, що Вселенський Патріарх не надасть Томос Українській Церкві. Коли ж це сталося, у Московському Патріархаті заговорили, що новоутворену Церкву не визнає жодна Помісна Православна Церква світу.