• Головна
  • Новини
  • У ПЦУ відповіли на спекуляції Москви щодо визнання її у Греції...

У ПЦУ відповіли на спекуляції Москви щодо визнання її у Греції

15.10.2019, 15:51
У ПЦУ відповіли на спекуляції Москви щодо визнання її у Греції - фото 1
Заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря у Facebook, відповідаючи на закиди Москви, пояснив, що Соборі Церкви Греції 12 жовтня за всіма правилами визнав автокефалію ПЦУ.

Заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ Євстратій Зоря у Facebook , відповідаючи на закиди Москви, пояснив, що Соборі  Церкви Греції 12 жовтня за всіма правилами визнав автокефалію ПЦУ.

Зоря.jpg

«Як я і передбачав, російська сторона намагається "інформаційно пом‘якшити" наслідки для себе рішення, прийнятого Собором ієрархів Церкви Греції… Зараз почалися спекуляції навколо того, що процедурно на Соборі не відбувалося голосування, а отже нібито "рішення не було прийняте"»- пише владика Євстратій.

Він пояснив, що, по-перше, саме такий порядок був обраний свідомо, бо у висновках синодальних комітетів, на які спирається надалі Постійний Синод та Собор Ієрархів, зазначено, що право всеправославного проголошення автокефалії є правом Вселенського Патріарха. Тому проведення голосування з цього приводу в іншій Помісній Церкві поставило би під сумнів таке право, а відтак - всі автокефалії, проголошені Вселенським Патріархатом, включно з автокефалією самої Церкви Греції.

«Простіше кажучи, це виглядало би так само неприродно, якби після обрання Предстоятеля в якійсь Помісній Церкві - в іншій Помісній Церкві голосуванням визначалися би, чи сприймати це обрання», - пише владика Євстратій і доводить далі правомірність визнання української автокефалії :

«По-друге, Собор спеціально обрав комітет на чолі з митрополитом Ієрофеєм (Влахосом) для публічного представлення позиції. Отже зроблені ним після Собору заяви щодо визнання автокефалії Української Церкви - не просто думка окремого єрарха (як думки тих, хто не хотів підтримати соборне рішення і на чиї заяви зараз намагається у своїй пропаганді спиратися московська сторона). Митрополитом Єрофеєм було оголошено офіційну позицію Собору, а отже - позицію Церкви Греції.

Так чи інакше, за тиждень і цей московський інформаційний смог розвіється. Але доводиться пояснювати, здавалося б, очевидні речі, щоби якнайменше людей від нього вчаділи».