• Головна
  • Новини
  • Митрополит Макарій (Малетич): Ще у грудні Філарет хотів зірвати об’єднавчий Собор...

Митрополит Макарій (Малетич): Ще у грудні Філарет хотів зірвати об’єднавчий Собор

20.08.2019, 11:45
Митрополит Макарій (Малетич): Ще у грудні Філарет хотів зірвати об’єднавчий Собор - фото 1
Колишній очільник УАПЦ, митрополит ПЦУ Макарій (Малетич) пояснив, чому владика Філарету вже не зможе роколоти ПЦУ та відновити Київський Патріархат у колишніх масштабах.

Колишній очільник УАПЦ, митрополит ПЦУ Макарій (Малетич) пояснив, чому владика Філарет вже не зможе розколоти ПЦУ та відновити Київський Патріархат у колишніх масштабах.

Про це єрарх розповів у інтерв’ю РІСУ.

«Я думаю, що колишньому Патріарху Філарету не вдасться розколоти ПЦУ. Вже не 1992 рік, коли вважали, що він жертва Російської Православної Церкви.

З однієї сторони, був прекрасний колишній ідеолог комуністичної партії перший президент Кравчук. Якщо б не було його підтримки, можливо, нічого б і не вийшло з Філаретом. З другої сторони, конфлікти в самій УАПЦ. Священникам набридли ці конфлікти, а вони були, це не можна скривати (це сприяло їхньому переходу до Київського Патріархату – прим. ред.)», - зазначив він.

«А от сьогодні і єпископат, і духовенство, і українське суспільство вже прагнуть єдиної, міцної, сильної помісної Православної Церкви, якій необхідно прямувати шляхом утвердження і розбудови», - додав владика Макарій.

За його словами, колишній Предстоятель Київського Патріархату Філарет напередодні об’єднавчого Собору у грудні минулого року висунув низку вимог і намагався його взагалі зірвати.

«Це було очевидно, що колишній Патріарх Філарет перед об’єднанням 15 грудня 2018 року поставив чимало вимог. Разом з єпископатом не спішили йти на Собор. І пішли тільки через 3 години – це скривали, але так було – коли його всі умови були виконані. Я тільки тоді зрозумів, що у нього було бажання зірвати проведення собору, а також бажання знайти особу, яку б у цьому можна було звинуватити. Це була одна ціль, іншої не було. Бо у 2015 році колишній Патріарх Філарет спільно з єпископами УПЦ КП вели розмови про об’єднання, але насправді бажали здійснити приєднання (УАПЦ до УПЦ КП — прим. ред.), - заявив митрополит Львівський ПЦУ Макарій.