• Головна
  • Новини
  • Трагедія України в тому, що у Церкві і політиці мало відважних людей, - митрополит ПЦУ Макарій...

Трагедія України в тому, що у Церкві і політиці мало відважних людей, - митрополит ПЦУ Макарій

20.08.2019, 11:13
Трагедія України в тому, що у Церкві і політиці мало відважних людей, - митрополит ПЦУ Макарій - фото 1
Митрополит ПЦУ Макарій (Малетич), колишній очільник УАПЦ, вважає, що для прискорення процесу становлення Помісної Церкви слід відмовитися від гордині та активніше вести переговори з священнослужителями УПЦ МП.

Митрополит ПЦУ Макарій (Малетич), колишній очільник УАПЦ, вважає, що для прискорення процесу становлення Помісної Церкви слід відмовитися від гордині та активніше вести переговори з священнослужителями УПЦ МП.

Про це єрарх заяивив у інтерв’ю РІСУ.

«Я вважаю, що розподіл між ПЦУ і УПЦ МП – явище тимчасове… Є 75 відсотків українців, які визначились, і хочуть помісної Православної Церкви. Але вони очікують. Їх стримують різні російські наклепи чи нісенітниці, їх стримують священники. ПЦУ треба не переманювати, а працювати, зустрічатись зі священнослужителями, і все буде гаразд», - заявив він.

Митрополит Макарій уточнив, що «працювати з священнослужителями» треба так, щоби вони разом із громадою переходили в ПЦУ.

«Мені пригадується 1989 рік. На першому зібранні Івана Пашулі було десь біля 15 священників (львівська парафія Петра і Павла першою оголосила 19 серпня 1989 р. про вихід з РПЦ та перехід до відродженої УАПЦ – прим. ред.) А коли митрофорний протоєрей Володимир Ярема (майбутній Патріарх УАПЦ Димитрій – прим. ред.) сказав: «Ось, я перший крок зробив з Петропавлівською громадою, але тепер підтримайте ви, щоб результат був». І з оцих 15 священників підписалися 6. І було так, що один священник брав ручку, а другий відняв у нього ручку з руки і каже: «Не робіть того!». Інші потім йшли до тих шести священників, хто були готові (підписатися під переходом до УАПЦ – прим. ред.), й казали їм: «Не робіть цього». Я то бачив, і мені особисто про це розповідали.

Але ж то була Російська Церква! А тепер є помісна незалежна Церква. І Ви знаєте, і в політиці, і тим більше у Церкві, мало є відважних людей, – і то трагедія України», - заявив єрарх.

Митрополит ПЦУ розповів, що він особисто зустрічався митрополитом Черкаським УПЦ МП Софронієм і цікавився його ставленням до ПЦУ.

«Я думаю, що, може, він ще очікує. Бо крісло Патріарха Філарета ще стоїть в Синоді…(посміхається – ред.). Але я розмовляв з іншими архиєреями (УПЦ МП – прим. ред.), – я не горда людина, і мені подобалась їхня розмова, їхня відкритість. І я думаю, що упорядкується все, стане на свої місця у Помісній Українській Церкві. А в цей період трошки затишшя», - зауважив владика Макарій.

«Не треба говорити, що вже спинилося. Це буде продовжуватися. Я це відчуваю. Так само як я відчував в 1989 році, коли я підписувався серед тих 6 священників (про перехід з РПЦ до УАПЦ – прим. ред.), моя совість підказувала, що це недаремно, що я доживу до незалежної Церкви. Не знав, що я стану архиєреєм і предстоятелем, того не знав і не сподівався», - додав митрополит Макарій (Малетич).