• Головна
  • Новини
  • За канонами, ПЦУ немає жодної залежності від Константинополя, - архимандрит Кирило Говорун...

За канонами, ПЦУ немає жодної залежності від Константинополя, - архимандрит Кирило Говорун

09.08.2019, 11:07
За канонами, ПЦУ немає жодної залежності від Константинополя, - архимандрит Кирило Говорун - фото 1
Відомий український богослов, професор університету в США архимандрит Кирило Говорун прокоментував в інтерв’ю Релігійній правді закиди у залежності ПЦУ від Константинополя.

Відомий український богослов, професор університету в США архимандрит Кирило Говорун прокоментував в інтерв’ю Релігійній правді закиди у залежності ПЦУ від Константинополя.

“З точки зору канонічних процедур, які прописані в Томосі і Статуті, залежності немає жодної. Є лише той зв’язок, який має кожна помісна Церква з Константинополем”, – заявив о.Кирило.

Він вказав, що один з пунктів, який пов’язує інші Церкви з Константинополем, – це право прийняття апеляції від інших Церков.

“Умовно кажучи, коли в одній Церкві виникає конфлікт, коли хтось не погоджується з рішенням суду Церкви щодо якоїсь особи – єпископа чи священника… Тобто, пройшовши всі інстанції, як і в державі, людина отримує право подавати – як до Європейського суду”, – зауважив о. Кирило.

Богослов наголосив на тому, що це є дуже давнє право Константинополя.

“Константинопольська Церква дуже давно, ще до розділення на Православну і Католицьку Церкву, мала таке право разом із Римською Церквою. І це право витікає з рішень дуже поважного Собору, який був ще у ІІІ ст. Принаймні відтоді це юридичне право закріплене. В цьому сенсі Помісна Православна Церква України, коли вона вступила до родини Помісних Церков, вона тим самим автоматично прийняла це право, яке є дуже давнім й авторитетним”, – пояснив Говорун.

До речі, зазначив він, і сам владика Філарет скористався цим правом. Саме завдяки цьому праву були зняті ті заборони, які були на нього накладені у Москві.

“З одного боку, він скористався [правом], з іншого – засуджує його. Це, говорячи світською мовою, вистрілити собі в ногу. Це фактично піддати сумніву підстави, на яких він отримав визнання”, – прокоментував о. Кирило.