• Головна
  • Новини
  • У ПЦУ вибачились перед сербами за служіння з кліриком невизнаної Чорногорської Церкви...

У ПЦУ вибачились перед сербами за служіння з кліриком невизнаної Чорногорської Церкви

02.07.2019, 10:13
У ПЦУ вибачились перед сербами за служіння з кліриком невизнаної Чорногорської Церкви - фото 1

Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній відправив очільнику Сербської Православної Церкви у Чорногорії – митрополиту Амфілохію листа із вибаченням за співслужіння з кліриком невизнаної Чорногорської Православної Церкви архимандритом (а нині єпископом) Борисом Бойовичем.

Предстоятель ПЦУ Митрополит Епіфаній відправив очільнику Сербської Православної Церкви у Чорногорії – митрополиту Амфілохію листа із вибаченням за співслужіння з кліриком невизнаної Чорногорської Православної Церкви архимандритом (а нині єпископом) Борисом Бойовичем.

Amfilohiy.jpg

Про це повідомляє офіційний сайт Чорногорсько-Приморської митрополії СПЦ.

На офіційному сайті митрополії СПЦ найменування ПЦУ взято у лапки, а також додано, що це «новозаснована Вселенським патріархатом [Церква]».

Подаємо ексклюзивний переклад Cerkvarium частини офіційного листа.

«Я, без будь-яких на це власних намірів, нещодавно у Києві співслужив з «архимандритом» Борисом… Те, що сталося 25 травня 2019 року, відбулося без навмисного наміру, а через недбалість і велику кількість священників, які взяли участь у Літургії. Я розумію, що ця подія засмутила вас, але я хочу вас переконати, що ми, які є автокефальними, тепер вже Православною Церквою України, маємо церковний і канонічний діалог тільки і виключно зі Святою Великою Церквою Христовою, нашою Матір'ю, тобто Вселенським Патріархатом, і тільки з тими, з ким він має спілкування і ні з ким іншим. Ви знаєте мене по вашій пастирській та духовній роботі, як проповідника Православної Церкви, і тому, загалом, я відкриваю вам своє серце, і, будь ласка, сприйміть цю подію, як один з перших кроків нашої молодої Помісної Церкви, як члена родини Святих Божих Автокефальних Церков», - йдеться у листі.

Зазначимо, що на сайті Чорногорської митрополії немає скану листа, а лишень текстовий переклад. На офіційному сайті ПЦУ такий документ теж відсутній.

Нагадаємо, що 25 травня Митрополит Епіфаній служив Літургію у Михайлівському Золотоверхому соборі, де серед священників був присутній клірик невизнаної Чорногорської Православної Церкви – архімандрит Борис Бойович. У Літургії також брав участь представник Константинопольського Патріархату – митрополит Гальський Емануїл, який також заявив, що не знав про служіння клірика невизнаної Церкви. Вже після співслужіння, у Чорногорії арх. Бориса було піднесено до сану єпископа. Зазначимо, що ці події відбуваються на фоні активізації заяв президента Чорногорії Міло Джукановича про необхідність отримання автокефалії Чорногорською Православною Церквою. Зі свого боку Вселенський Патріарх Варфоломій «заспокоїв» представників Сербської Церкви, заявивши, що визнає на території Чорногорії лише юрисдикцію Сербської Церкви.

Чорногорська Церква була автокефальною до її об’єднання з автокефальними Карловацькою патріархією та Белградською митрополією у єдину Сербську Церкву і отримання відповідного Томосу про автокефалію з боку Вселенського Патріархату.