РПЦ хоче стати православним Ватиканом, - речник ПЦУ

30.06.2019, 09:56
РПЦ хоче стати православним Ватиканом, - речник ПЦУ - фото 1
Російська Православна Церква хоче стати "другим Ватиканом" і глобальним релігійно-політичним центром, через що намагається підірвати авторитет Томосу про автокефалію ПЦУ.

Російська Православна Церква хоче стати "другим Ватиканом" і глобальним релігійно-політичним центром, через що намагається підірвати авторитет Томосу про автокефалію ПЦУ.

Таку заяву на сторінці у Facebook зробив архиєпископ Православної Церкви України Євстратій Зоря, повідомляє Обозреватель. Він зазначив, що мета Москви – закріпити за РПЦ роль лідера, – "залишилася незмінною ще зі сталінського часу".

Архиєпископ додав, що Церква в Росії функціонує "з опорою на путінську машину пропаганди та підкупу".

"Перед Критським Собором в Москви з'явився план – зібрати свій власний "собор". І на ньому представити Церкви не делегаціями, а єрархами. Тому ряд Церков на московський "собор" явно не поїде – але поїдуть "заохочувані" МП єрархи. І це дасть привід говорити про власний "собор" як "всеправославний". І на протести Константинополя заявити, що "наш собор не гірше вашого, але в нас єрархів було в кілька разів більше, тому наш – правильний і поважний", – написав архиєпископ Зоря.

На його думку, такий план РФ зрозуміли на Фанарі, що і стало остаточним аргументом на користь Томосу для Української Церкви.

"Тому що попередня тактика дипломатії і поступок щодо Москви не спрацювала, а чекати, поки МП "задушить Константинополь у братських обіймах" – там навряд чи збиралися", – впевнений єрарх.

Як додав він, РПЦ за всяку ціну хоче нівелювати і сам Томос, і, головне, – право Вселенського Патріарха його надавати.

"Усе це приховано в красиву обгортку ідеї "необхідності всеправославної згоди" на нову автокефалію", – пояснив архиєпископ ПЦУ.