• Головна
  • Новини
  • РПЦ може змінити статут, щоб прийняти до свого складу російський екзархат Константинополя...

РПЦ може змінити статут, щоб прийняти до свого складу російський екзархат Константинополя

28.06.2019, 13:26
Російська Православна Церква готова змінити власний статут, щоб прийняти до свого складу Архиєпископію російських православних церков в Західній Європі.

Російська Православна Церква готова змінити власний статут, щоб прийняти до свого складу Архиєпископію російських православних церков в Західній Європі.

Про це повідомляє Інтерфакс-релігія.

"Наш основний принцип, який був закладений Патріархом Кирилом, і якого ми дотримуємося, полягає в тому, що Московський Патріархат готовий прийняти архиєпископію повністю в тій системі управління, яка зараз там існує", - заявив заступник керуючого справами Патріархії єпископ Сава "Независимой газете".

Таким чином він прокоментував зустріч, яка відбулася 21 червня у Відні між главою згаданого екзархату (в підпорядкуванні Константинополя) архиєпископом Іоанном і екзархом Патріарха Кирила в Західній Європі митрополитом Антонієм.

"Тобто в рамках Московського Патріархату буде діяти статут архиєпископії. У Російській Православній Церкві з'явиться нове утворення, яке нашим статутом поки не передбачено. Але до статуту будуть внесені деякі корективи, які передбачають існування такої архиєпископії з особливою формою управління", - додав єпископ Сава, який також брав участь у зустрічі.

За його словами, аналогічна ситуація була в 2007 році після об'єднання Російської зарубіжної Церкви з Московським Патріархатом, яка теж зберегла свою систему управління.

За словами єпископа Сави, "цього разу мова йшла більше про формулювання майбутнього документа, завдяки якому архиєпископія зможе відновити канонічне спілкування з Москвою".

Чергова генеральна асамблея архиєпископії призначена на 7 вересня.

"Після роздільного існування майже 90 років діалог повинен бути глибокий і конструктивний. Сподіваємося, що у вересні в архиєпископії визначаться. Але рішення повністю буде залежати від асамблеї, і Московський Патріархат ніяк не може на нього впливати", - зазначив єпископ Сава.

Архиєпископія православних російських церков у Західній Європі (російський екзархат) з центром в Парижі була створена на основі парафій російських емігрантів після революції 1917 року. До цього моменту західноєвропейськими російськими церквами керував архиєпископ Євлогій (Георгієвський), проте в 1930 році РПЦ відсторонила його від посади. Тим не менше, більшість парафій зберегли лояльність архиєпископу Євлогію, який звернувся до Патріарха Константинопольського і отримав від нього титул Патріаршого екзарха.

У 1944 році архиєпископ Євлогій зробив спробу повернутися в юрисдикцію Московської Патріархії, і з тих пір статус архиєпископії залишався невизначеним. У 1999 році Патріарх Варфоломій підтвердив, що архиєпископія перебуває під владою Константинополя, в кінці листопада 2018 Синод на Фанарі прийняв рішення про розпуск російського екзархату і запропонував його духовенству і віруючим перейти в підпорядкування місцевих грецьких архиєреїв. З цим рішенням архиєпископія не погодилась і зараз обговорює варіанти майбутнього, один з яких - возз'єднання з РПЦ.

Архиєпископія має 65 парафій, 11 діючих церков, два монастирі і сім скитів у Франції, Бельгії, Нідерландах, Великобританії, Німеччини, Норвегії, Швеції, Данії, Італії та Іспанії, а його клир налічує понад 100 священиків і 30 дияконів.