• Головна
  • Новини
  • Ці заяви звучать нікчемно, - священники ПЦУ про погрози УПЦ МП позбавити їх сану...

Ці заяви звучать нікчемно, - священники ПЦУ про погрози УПЦ МП позбавити їх сану

18.06.2019, 07:17
Ці заяви звучать нікчемно, - священники ПЦУ про погрози УПЦ МП позбавити їх сану - фото 1
На Вінничині священики УПЦ МП, які перейшли до ПЦУ, відреагували на публікацію їхніх імен на єпархіальному сайті Московського Патріархату та погрозу позбавити їх сану за «ухилення в розкол».

На Вінничині священники УПЦ МП, які перейшли до ПЦУ, відреагували на публікацію їхніх імен на єпархіальному сайті Московського Патріархату та погрозу позбавити їх сану за «ухилення в розкол».

«Це чергова провокація Московського Патріархату. Як можуть представники однієї Церкви заявляти про якісь претензії до священників зовсім іншої юрисдикції, - заявив у коментарі Калинівка Сіtу настоятель Хрестовоздвиженського храму села Сальника протоєрей Георгій Дончак.

"Дивні люди, - продовжує о. Георгій. – У чому мені перед ними каятись – я перебуваю під юрисдикцією Православної Церкви України, а не Московського Патріархату".

«Ці заяви звучать нікчемно, -прокоментував ситуацію протоєрей Олег Кожушний. – Вони не мають жодної ваги ні з юридичного, ні з канонічного боку. Це якби, наприклад, директор однієї школи пригрозив звільнити з посади вчителів іншого навчального закладу.

На думку о. Олега Кожушного, каталізатором цієї заяви УПЦ МП стало юридичне переоформлення парафії у Луці- Мелешківській Вінницького району і належність її до Православної Церкви України.

Священники кажуть, що мета цієї заяви, яка не має жодної богословської ваги та канонічного підґрунтя, помста тим священнослужителям, котрі перейшли під юрисдикцію ПЦУ, а також спроба залякати інших, котрі мають намір приєднатися до Помісної Церкви, але ще у силу різних причин залишаються під юрисдикцією московського патріархату.

"Це –класична схема дій Московського Патріархату,- каже Олег Кожушний. – Коли бракує канонічних, богословських аргументів, у хід ідуть залякування, погрози, цькування".

Кілька днів тому Вінницька Єпархія УПЦ МП опублікувала імена двадцяти священнослужителів, яких звинувачує в «ухиленні в розкол» за перехід у лоно Православної Церкви України.

«Ми змушені були вдатись до такого заходу, аби спонукати священнослужителів, що відпали від церковного спілкування, до покаяння та повернення у лоно Української Православної Церкви. Наразі ми з сумом констатуємо, що досі жоден з вказаних кліриків не виявив каяття.

Виходячи з цього, ми ще раз закликаємо священнослужителів, що ухилились у розкол, до покаяння, відводячи для цього термін у два тижні. По закінченню цього часу ми будем змушені ставити питання перед Священним Синодом УПЦ про позбавлення даних кліриків священного сану», - йдеться у заяві УПЦ МП.