• Головна
  • Новини
  • На амбразуру: Архиєпископ Вінницький УПЦ МП перешкоджав реєстрації громади ПЦУ...

На амбразуру: Архиєпископ Вінницький УПЦ МП перешкоджав реєстрації громади ПЦУ

08.06.2019, 08:34
На амбразуру: Архиєпископ Вінницький УПЦ МП перешкоджав реєстрації громади ПЦУ - фото 1

У вінницькому територіальному відділенні Центру адміністративних послуг відбувся конфлікт між послідовниками двох Православних Церков України. Зранку, 7 червня, близько десяти прихильників УПЦ МП на чолі з архієпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм (Столяром) заважали представникам Православної Церкви України потрапити до адміністративної будівлі.

У вінницькому територіальному відділенні Центру адміністративних послуг відбувся конфлікт між послідовниками двох Православних Церков України. Зранку, 7 червня, близько десяти прихильників УПЦ МП на чолі з архиєпископом Вінницьким і Барським Варсонофієм (Столяром) заважали представникам Православної Церкви України потрапити до адміністративної будівлі.

Про це повідомляє Вінбазар.

Представники новоствореної парафії Луки-Мелешківської прибули до "прозорого офісу" для офіційної реєстрації релігійної громади ПЦУ. Інтереси парафіян представляв також місцевий депутат В. Юрченко. Прихильники УПЦ МП та настоятель місцевого храму вважають створення такої релігійної громади незаконним та намагаються завадити реєстрації.

За словами Ірини, жительки Луки-Мелешківської, процедуру перереєстрації парафії в селі планували заздалегідь. Про своє бажання перейти до Православної Церкви України прихожани повідомили настоятелю храму отцю Василію та провели відповідне голосування в селі.

“5 місяців тому ми провели голосування про перехід храму до Православної Церкви України і вихід з-під Московського Патріархату. Всі мешканці голосували за паспортами та відповіли на запитання, яку церкву вони підтримують. За результатами голосування, 85% лучан за перехід до ПЦУ. Ми йдемо законним шляхом - оформляємо перереєстрацію. Сьогодні ми мали отримати статут релігійної громади, але московські попи вирішили нам завадити”, - каже жінка.

Протоєрей Володимир,який представляє Вінницьку єпархію УПЦ Московського Патріархату, називає документи, які були підготовлені на зборах Луки-Мелешківської територіальної громади протиправними, адже туди не пустили основателів та настоятелів храму. Священнослужитель приїхав підтримати протоєрея Василія та доповісти правоохоронцям про незаконність дій селян.

“Що таке перереєстрація? Це викинути членів релігійної громади, служителів з храму, а туди зайдуть нові люди. Вони захоплять майно релігійної громади. Це є рейдерство, силове захоплення”, - зазначає Володимир.

На місці події чергують представники поліції.

За інформацією Управління у справах національностей та релігій Вінницької обласної державної адміністрації, станом на 7 червня 81 релігійна громада Вінниччини розпочали процедуру переходу до Православної Церкви України. 24 з них завершили цей процес.