• Головна
  • Новини
  • Предстоятель ПЦУ: Ми готові створити вікаріат для румуномовних парафій...

Предстоятель ПЦУ: Ми готові створити вікаріат для румуномовних парафій

07.06.2019, 12:29
Предстоятель ПЦУ: Ми готові створити вікаріат для румуномовних парафій - фото 1
У Православній Церкві України основною богослужбовою мовою є українська, але національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою.

У Православній Церкві України основною богослужбовою мовою є українська, але національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою.

 Про це Укрінформу сказав предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Так, як в державі є державна мова українська, так само в нашій Церкві основною богослужбовою мовою є українська мова. А інші національні меншини можуть використовувати в своїх громадах ту мову, яка є для них рідною і зрозумілою. Так, нещодавно ми навіть рукоположили архиєрея для грекомовних парафій. Є багато в Україні греків, які збираються на Службу і можуть молитися своєю зрозумілою мовою в нашій Помісній Українській Православній Церкві. Це зараз стосується і питання румуномовних парафій, які розміщуються на Буковині", - сказав владика.

Він розповів, що у складі Румунської Православної Церкви є парафії, які моляться українською мовою, вони складають україномовний вікаріат.

За словами Предстоятеля, в Української Церкви є бажання в майбутньому також створити вікаріат Української Православної Церкви для румуномовних парафій, таких налічується близько 150-ти на Буковині.

Митрополит наголосив, що вікаріат - складова тієї Церкви, на території якої вони канонічно розташовані, але мова богослужіння їхня, у даному разі - румунська.

"Якщо ми дійдемо згоди, домовимося з Румунською Православною Церквою, то ми будемо підтримувати таку модель. Зараз є парафії, які переходять до нас і просять зберегти їм слов’янську мову, і ми не створюємо для них перепон у цьому. Але проповідь у них буде українською мовою. Наприклад, у таких парафіях читання Євангелія може звершуватися українською мовою і паралельно слов’янською мовою попервах, а з часом, вже в майбутньому, громада поступово буде українізуватися", - пояснив Предстоятель.