• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій робить усе можливе для визнання ПЦУ в світі, - експерт...

Патріарх Варфоломій робить усе можливе для визнання ПЦУ в світі, - експерт

30.04.2019, 11:47
Патріарх Варфоломій робить усе можливе для визнання ПЦУ в світі, - експерт - фото 1
Україна повинна краще підтримувати інформаційно процес, який відбувається навколо визнання Православної Церкви.

Україна повинна краще підтримувати інформаційно процес, який відбувається навколо визнання Православної Церкви.

Таку думку висловила релігійна оглядачка, публіцистка Тетяна Деркач в ефірі програми "Томос" на "5 каналі".

"Варфоломій робить усе можливе для визнання ПЦУ в світі. Максимально можливе, що припустимо в рамках дипломатії, в рамках приватних стосунків між Предстоятелями. В рамках тієї економічно-фінансової ситуації, в якій перебувають ті чи інші помісні Церкви. Там усе чудово розуміють в Константинополі. Вже кілька десятків років Варфоломій вибудовував особисті стосунки з кожним Предстоятелем", – пояснила Деркач.

Вона висловила переконання, що іноді Україні навіть не варто втручатися в цей процес.

"Ми його маємо підтримувати інформаційно, маємо бачити, що в тій чи іншій ситуації в нас наполовину повна склянка, ніж порожня. Тому що для ресурсів Московського Патріархату наші склянки завжди порожні. І ми маємо показувати ці дрібні і часто непомітні жести, позитивні для нас", – зазначила Деркач.

Експерт наголосила, що в інформаційному полі у боротьбі з фейками стосовно ПЦУ українська сторона програє.

"Все, що стосується ресурсів інформаційних, підпорядкованих Московському Патріархату, вони дуже швидко представляють свій погляд на ситуацію, розповсюджують її кількома мовами – це те, чого немає поки в ПЦУ. Це напрямок, який потрібно розвивати ПЦУ", – пояснила релігійна оглядачка.

На запитання, що буде з ПЦУ в умовах нових політичних реалій, Деркач зазначила, що на її думку, радикально змінювати вектор у церковних питаннях президент не буде.

А стосовно того, чого очікує Московський Патріархат від Зеленського, відповіла: "Перше, на що розраховують представники МП – скасування тих законів, які їх дуже дратують: про перейменування релігійних організацій, які належать до УПЦ МП. Вони цього не хочуть, бо розуміють, що сьогодні після 2014 року це спричинить великі репутаційні втрати, які виллються у втрату прихожан. Але церковна політика – питання не президента, а вже більше парламенту".