• Головна
  • Новини
  • Митрополит Олександр (Драбинко): Реванш Московського Патріархату в Україні вже неможливий...

Митрополит Олександр (Драбинко): Реванш Московського Патріархату в Україні вже неможливий

25.04.2019, 11:06
Митрополит Олександр (Драбинко): Реванш Московського Патріархату в Україні вже неможливий - фото 1

У 2018 році багато в чому завдяки зусиллям президента Петра Порошенка Українська Православна Церква отримала статус автокефальної. Константинопольський Патріархат надав Томос. Але після перемоги на виборах опонента Порошенка – Володимира Зеленського – почали звучати побоювання щодо "реваншу" і, зокрема, щодо скасування Томосу.

У 2018 році багато в чому завдяки зусиллям президента Петра Порошенка Українська Православна Церква отримала статус автокефальної. Константинопольський Патріархат надав Томос. Але після перемоги на виборах опонента Порошенка – Володимира Зеленського – почали звучати побоювання щодо "реваншу" і зокрема, щодо скасування Томосу.

Наскільки такі побоювання виправдані? На це питання UAportal відповів митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Православної Церкви України Олександр (Драбинко).

«По-перше, щодо реваншу – він неможливий апріорі! – заявив єрарх. - Є державна система, яка виробляє спільну ідеологічну політику, і її вектор не залежить особливо від настрою керівника держави або його переваг, і в релігійному полі також.

Наприклад, візьмемо того ж Януковича. Яким би він не був проросійським, він розумів: релігія - це в Україні ідеологічна складова, це з області національної безпеки. Як не дивно це прозвучить, але він був за Помісну об'єднану Церкву і докладав до того значні зусилля. По-дурному, звісно, але докладав. Це окрема тема для розмови.

Томос – це як народження, як отримання паспорта. Це буває один раз. Дали документ – і все. Звичайно, можна позбавити людину громадянства, але людиною вона бути не перестане. Те, що я скажу – не найкращий приклад, але все-таки... Діти народжуються від шлюбу і кохання, а іноді – на жаль, від згвалтування. Але вони не перестають бути дітьми.

Якби Москва не включила свою антагоністичну щодо автокефалії Цкраїнської Церкви політику, то все було б мирно і по любові.

Томос відняти і скасувати ніхто не може. Є Україна як держава – є Українська Церква. Факт "народження" визнають всі Помісні Церкви. Є проблема з визнанням. І ті чотири церкви, які збиралися на Кіпрі, сказали: так, ПЦУ є, а вирішувати потрібно питання визнання, а не наявності. Вони не оскаржили права Константинополя надавати автокефалію і реальність події дарування ПЦУ автокефалії, і не говорять, що ця автокефалія недійсна. Вони говорять лише про те, що якось це сталося конфліктно.

Але повторюся – не Константинополь причина конфлікту.

Автокефалія Української Церкви – доконаний історичний факт. Питання не підлягає обговоренню. Нереально, щоб Константинополь визнав своє діяння недійсним. Тому і немає жодної причини».