• Головна
  • Новини
  • РПЦ розповсюдила фальшивку від імені "Бюро друку" Сербської Церкви про невизнання ПЦУ...

РПЦ розповсюдила фальшивку від імені "Бюро друку" Сербської Церкви про невизнання ПЦУ

01.03.2019, 11:10
РПЦ розповсюдила фальшивку від імені "Бюро друку" Сербської Церкви про невизнання ПЦУ - фото 1
Відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату 28 лютого поширив від імені "Бюро друку і масової інформації Сербської Православної Церкви" заяву щодо української автокефалії.

Відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату 28 лютого поширив від імені "Бюро друку і масової інформації Сербської Православної Церкви" заяву щодо української автокефалії.

Незважаючи на те, що заява не була прийнята на Синоді або Соборі сербських єпископів, ВЗЦЗ МП представив її як "сформульовану офіційну позицію Сербської Православної Церкви з церковної ситуації в Україні", повідомляє "Релігія в Україні".

Із заяви Бюро друку випливає, що керівництву Сербської Церкви не вдалося переконати Константинопольського Патріарха подолати українську церковну кризу разом з РПЦ і іншими Церквами. У результаті позиція Сербської Церкви залишається незмінною - вона не визнає «неканонічного вторгнення» Святішого Патріарха Константинопольського на канонічну територію Святішої Російської Церкви", відповідно не визнає в якості канонічної Православну Церкву України та її єпископат.

Цей текст був передрукований 28 лютого вже офіційним сайтом Московського Патріархату в рубриці "Офіційні заяви та звернення" і під заголовком "Заява Сербської Православної Церкви з церковної ситуації в Україні".

Гіперпосилання на першоджерела в публікаціях РПЦ відсутні, через що релігійні експерти вже починають висловлювати сумніви в достовірності цієї заяви. До того ж вона не вписується в строгий, офіційний стиль церковних документів. Текст заяви написаний емоційно і з помилками.

Так, в якості причини невизнання «вторгнення» Константинополя в Україну називається те, що "Київська митрополія ні в найменшій мірі не може бути ототожнена з сьогоднішньою «Україною», що включає і десятки інших церковних єпархій". Насправді, територія сучасної України, яку займає Київська митрополія УПЦ МП, охоплює головну частину історичних земель Київської митрополії.

Також Бюро заявляє, що за "громадянином Думенко (Єпіфаній)" посаду предстоятеля ПЦУ "не визнає навіть його «духовний батько» пан або громадянин Денисенко, «дійсний предстоятель»". Однак таких заяв - про невизнання митрополита Єпіфанія предстоятелем ПЦУ - митрополит Філарет, який є також в ПЦУ "почесним Патріархом", не робив.

За словами авторів заяви, Сербська Церква просить Патріарха Константинопольського переглянути прийняті ним до цього дня рішення і відновити колишнє статус-кво щодо України між Церквами, яке Бюро називає "благословенним миром".