• Головна
  • Новини
  • Митрополит УПЦ МП співслужив з представниками Константинополя...

Митрополит УПЦ МП співслужив з представниками Константинополя

17.02.2019, 11:42
Митрополит УПЦ МП співслужив з представниками Константинополя - фото 1

У болгарській Варні13 лютого проходило урочисте Богослужіння, пов’язане з 50-річчям митрополита Варненського і Великопреславського Іоанна. Крім болгарських архієреїв на чолі з Патріархом Болгарським Неофітом були присутні і гості: архиєпископ Феодосій Томський РумПЦ, митрополити «Нових територій» Едеський Іоіль і Еласонський Харитон, архиєпископ Люблінський і Холмський Авель ПАПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич), керуючий справами УПЦ (МП) і єпископ Діоклійський Мефодій СПЦ, про це повідомляє Церкваріум з посиланням на болгарський портал «Двері православ’я».

У болгарській Варні 13 лютого відбувалося урочисте Богослужіння, пов’язане з 50-річчям митрополита Варненського і Великопреславського Іоанна. Крім болгарських архієреїв на чолі з Патріархом Болгарським Неофітом були присутні і гості: архиєпископ Феодосій Томський РумПЦ, митрополити «Нових територій» Едеський Іоіль і Еласонський Харитон, архиєпископ Люблінський і Холмський Авель ПАПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній (Паканич), керуючий справами УПЦ (МП) і єпископ Діоклійський Мефодій СПЦ, про це повідомляє Церкваріум з посиланням на болгарський портал «Двері православ’я».

Таким чином, митрополит Московського Патріархату в Україні Антоній (Паканич), а також супроводжуючий його заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків, прот. Микола Данилевич, співслужили разом з двома митрополитами Константинопольського Патріархату. Про те, що владики Іоіль і Харитон є архиєреями саме Константинопольського Патріархату зазначено на офіційному сайті цієї церкви.

Примітно, що на офіційному сайті УПЦ МП є матеріал про цю подію, але там митрополити Іоіль і Харитон, вказані як представники Елладської Церкви. Однак це не відповідає дійсності, оскільки вони обидва носять титули патріарших екзархів – Іоіль у центральній Македонії, а Харитон – Олімпії. Елладську ж Церкву очолює архиєпископ Афінський, тому її клірики не можуть бути патріаршими екзархами.

Два цих митрополита представляють північну Грецію, т.зв. «Нові території», які належать юрисдикції Вселенського Патріархату, але входять до складу Синоду Елладської Церкви.

Більш того, як зазначено на болгарському порталі, на Богослужінні представники різних Церков поминали своїх Предстоятелів, і владики Іоіль і Харитон поминали ім’я Вселенського Патріарха Варфоломія, тим самим вказуючи свою церковну приналежність.

Також наголошується, що «участь у Літургії представників усіх православних Церков принесла велику радість. Під час попереднього візиту до Болгарії, митрополит Бориспільський Антоній не брав участі у Богослужінні з архиєпископами північної Греції через заборони, введені Московським Патріархатом».

«З цієї цитати видно, що митрополит Антоній прекрасно знав, з ким служить. Його сопричастя з єпископами Константинополя не можна списати на помилку або незнання», - зазначає Церкваріум.

Нагадаємо, що клірикам РПЦ і УПЦ МП заборонено служити разом з архиєреями Вселенського Патріархату.

15 жовтня 2018 року у Мінськуі на засіданні Священного Синоду Російської Православної Церкви його учасники заявили, що розривають євхаристійне спілкування з Константинопольським Патріархатом.

Згодом, 13 листопада. аналогічну заяву зробили й архиєреї УПЦ МП.