На Буковині вже четверта громада перейшла до ПЦУ

21.01.2019, 11:57
На Буковині вже четверта громада перейшла до ПЦУ - фото 1
У Чернівецькій області ще одна церковна громада проголосувала за перехід з підпорядкування колишньої Української Православної Церкви Московського Патріархату до Православної Церкви України.

У Чернівецькій області ще одна церковна громада проголосувала за перехід з підпорядкування колишньої Української Православної Церкви Московського Патріархату до Православної Церкви України.

Як повідомляє molbuk.ua, 20 січня в обідній час таке рішення ухвалила громада церкви Успіння Пресвятої Богородиці села Горошівці Заставнівського району.

На зборах у церкві, які ініціював місцевий священик Федір, були присутніми митрополит Мелетій та священики колишньої УПЦ МП. Місцеві жителі намагалися не пропустити їх на територію церкви, однак за сприяння співробітників поліції їх таки пропустили. Ініціатори зборів дали можливість виступити усім бажаючим, зібрання супроводжувалося понад годинними суперечками.

Так, прихильники відмови від переходу церкви до ПЦУ висловлювали аргументи про те, що УПЦ МП отримала Томос у 1992 році, проте більшість жителів Горошівців освистала таку заяву.

Водночас о. Федір заявив, що він не збирається покидати УПЦ МП та підпорядковується лише митрополитові Онуфрію. Окрім того, священик намагався переконати парафію не переходити до ПЦУ, назвавши її "неканонічною".

Пізніше учасникам зборів запропонували ухвалити рішення щодо переходу Церкви: прихильники ПЦУ стали в колону праворуч, а ті, хто підтримує Московський Патріархат – ліворуч. Таким чином, за перехід до Православної Церкви України проголосували 239 людей, проти – 40. Водночас тих, хто утримався, не було.

Наразі це четверта церковна громада Чернівецької області, яка ухвалила рішення про перехід з підпорядкування колишньої УПЦ МП до Православної Церкви України. Першою про такі наміри висловиласьгромада села Шишківці Кіцманського району 19 грудня 2018 року. Пізніше до ПЦУ перейшли церковні громади сіл Карапчів Вижницького району та Боянчук Застанівського району.

8 січня 2019 року архієпископ Чернівецький і Кіцманський Онуфрій на прес-конференції повідомив про наміри ще 15 церковних громад Чернівецької області перейти до ПЦУ.