• Головна
  • Новини
  • Патріарх Варфоломій сьогодні підпише Томос про автокефалію Українській Церкві...

Патріарх Варфоломій сьогодні підпише Томос про автокефалію Українській Церкві

05.01.2019, 09:53
Патріарх Варфоломій сьогодні підпише Томос про автокефалію Українській Церкві - фото 1
Вселенський Патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підпише Томос про автокефалію об’єднаної Православної Церкви України.

Вселенський Патріарх Варфоломій у суботу, 5 січня, підпише Томос про автокефалію об’єднаної Православної Церкви України.

Церемонія підписання Томосу відбудеться об 11.00 в патріаршому храмі Святого Георгія на території Вселенського Патріархату в Стамбулі, повідомляє Укрінформ.

Пряму трансляцією молитви і підписання Томосу вестимуть телеканали Суспільного мовлення UA: ПЕРШИЙ, UA: КУЛЬТУРА та UA: КРИМ, ПРЯМИЙ.

Урочистості, пов’язані з Томосом, триватимуть у Вселенському Патріархаті в Стамбулі два дні. Завтра, 6 січня, в Патріаршому храмі Святого Георгія о 8.30 розпочнеться вручення Томосу та Божественна Літургія, яку спільно відправлятимуть Вселенський Патріарх Варфоломій та Митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, 17 квітня 2018 року Президент України Петро Порошенко вперше заявив про офіційне прохання до Вселенського Патріарха про надання автокефалії. Рішення надати Томос про автокефалію Православній Церкві в Україні було ухвалене Синодом Вселенського Патріархату 11 жовтня.

У соборі Святої Софії у Києві 15 грудня відбувся Об'єднавчий Собор Православних Церков України. На ньому духовенство УПЦ Київського Патріархату, УПЦ Московського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви створили єдину помісну Православну Церкву України, ухвалили її статут і обрали Предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.