• Головна
  • Новини
  • Архимандрит Кирило назвав три причини, чому на Соборі було мало священнослужителів УПЦ МП...

Архимандрит Кирило назвав три причини, чому на Соборі було мало священнослужителів УПЦ МП

20.12.2018, 11:08
Архимандрит Кирило назвав три причини, чому на Соборі було мало священнослужителів УПЦ МП - фото 1
Архимандрит, священнослужитель УПЦ МП Кирил (Говорун) назвав три причини, за якими представники Української Православної Церкви Московського Патріархату відмовились відвідати об'єднавчий Собор.

Архимандрит, священнослужитель УПЦ МП Кирил (Говорун) назвав три причини, за якими представники Української Православної Церкви Московського Патріархату відмовились відвідати об'єднавчий Собор. Про це Кирило (Говорун) розповів в інтерв'ю для видання "Лівий Берег", повідомляє РБК-Україна.

Архимандрит Кирил пояснив, що одним із трьох факторів стала діяльність окремих політиків.

"Перший - дії Москви і окремих політиків. Навесні-влітку всередині УПЦ була досить поширеною підтримка об'єднавчого Собору та процесу надання автокефалії У;країнської Церкви. Але через діяльність окремих політиків з "Опозиційного блоку", а також московських і промосковських сил, проавтокефальний рух був мінімізований", - зазначив священнослужитель.

Він зазначив, що другим чинником стала позиція української держави, яка не показала належного захисту тим, хто хотів перейти на бік автокефальної Церкви.

"Вона взяла на себе зобов'язання захистити вибір тих єрархів МП, хто визначився на користь автокефальної Церкви. Захистити, в тому числі, від негативного впливу та тиску, що вони відчували з боку певних політичних сил та керівництва УПЦ МП. Цього захисту в достатній мірі не було. Він з'явився в останній момент і був досить безглуздим і неефективним", - пояснив священнослужитель.

Третім фактором архимандрит Кирило (Говорун) назвав те, що Київський Патріархат не був зацікавлений у широкому представництві Московського Патріархату на Соборі.

"Втручанням держави було б заохочувати або спонукати, якось впливати на вибір єрархів. А коли вона має захистити зроблений вибір, якщо він є - то це виконання прямих функцій", - резюмував архимандрит і уточнив, що ще навесні 10 єрархів МП готові були підтримати створення автокефальної Церкви в Україні.