• Головна
  • Новини
  • Якщо на об’єднавчому Соборі від нас вимагатимуть не корисне, ми це відкинемо, - Патріарх Філарет...

Якщо на об’єднавчому Соборі від нас вимагатимуть не корисне, ми це відкинемо, - Патріарх Філарет

09.12.2018, 11:00
Якщо на об’єднавчому Соборі від нас вимагатимуть не корисне, ми це відкинемо, - Патріарх Філарет - фото 1
Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ КП Філарет повідомив, що понад 50 архиєреїв візьмуть участь в об’єднавчому Соборі щодо створення єдиної помісної Православної Церкви в Україні. Про це він заявив у п'ятницю, 7 грудня, у Чернігові,

Патріарх Київський і всієї Руси-України УПЦ КП Філарет повідомив, що понад 50 архиєреїв візьмуть участь в об’єднавчому Соборі щодо створення єдиної помісної Православної Церкви в Україні. Про це він заявив у п'ятницю, 7 грудня, у Чернігові, повідомляє Тиждень.

Зокрема, за його словами, найбільше представництво на архиєрейському соборі матиме УПЦ КП – 40 архиєреїв, УАПЦ представлятиме 12 архиєреїв, а також три або чотири представники будуть від УПЦ Московського Патріархату.

Водночас Філарет наголосив, що зараз йде боротьба, щоб Церкви не об’єдналися і Українська Церква не була визнана.

"Це все робить Москва, але через наших українських прислужників. Поширюють чутки, що Патріарх піде у відставку і не буде балотуватися. Це неправда. Я до смерті буду Патріархом, бо інтронізація була в 1995 році. І ніхто цієї благодаті не зніме", – підкреслив він.

Крім того, Філарет також зазначив, що на об’єднавчому Соборі будуть розглядатися питання об’єднання Церков, обрання Предстоятеля і прийняття статуту єдиної помісної Православної Церкви в Україні. Він висловив сподівання, що ця подія принесе зміни на краще.

"Ми гіршого не приймемо. І все відкинемо, якщо від нас будуть вимагати не корисне", – додав він.

Нагадаємо, 6 грудня у Києві відбувся Синод УПЦ КП. Синод прийняв рішення скликати 13 грудня 2018 р. в м. Києві Архиєрейський Собор Української Православної Церкви Київського Патріархату для того, щоб прийняти «належні рішення щодо скликання і проведення 15 грудня 2018 р. Надзвичайного Об’єднавчого Собору єрархів Української Православної Церкви.