• Головна
  • Новини
  • У Константинополі закликали РПЦ не забороняти своїм мирянам причащатися в його храмах...

У Константинополі закликали РПЦ не забороняти своїм мирянам причащатися в його храмах

25.11.2018, 13:48
Рішення Московського Патріархату розірвати спілкування з Константинополем через його дії в Україні стало надмірним кроком, і його потрібно скасувати, хоча б , для мирян, вважає архиєпископ Харіупольскій Йоанн, екзарх православних російських церков у Західній Європі.

Рішення Московського Патріархату розірвати спілкування з Константинополем через його дії в Україні стало надмірним кроком, і його потрібно скасуватихоча б для мирян, вважає архиєпископ Харіупольський Йоанн, екзарх православних російських церков у Західній Європі.

У пастирському посланні, як повідомляє "Інтерфакс", він запевняє, що для Архиєпископії православних російських церков, що перебуває в юрисдикції Константинополя, це рішення Москви - "велике страждання".

"В силу свого одностороннього (і, на наш погляд, надмірного)  рішення, прийнятого Священним Синодом Московського Патріархату, очевидно, воно не може бути застосованим у церквах Архиєпископії. У нинішній ситуації наші священики та диякони не допускаються до співслужіння в церквах, які належать до Московського Патріархату (...) Але, відповідно до православної еклезіології, ця заборона не може стосуватися мирян", - йдеться в посланні екзарха Патріарха Варфоломія.

На думку архиєпископа Йоанна, "хрещені люди не є власністю єпископів, вони - члени єдиного церковного тіла, зібраного в тому місці, де вони перебувають": наприклад, православний віруючий Петербурга, переселяючись на Крит, "перестає бути членом Російської Церкви і стає повноправним членом Церкви Критської, яка належить до Вселенського Патріархату".

"На відміну від кліриків, миряни не потребують канонічного відпусту свого єпископа при зміні місця проживання", - відзначає представник Константинополя.

На закінчення він висловлює надію на те, що розрив спілкування між двома Церквами незабаром буде подолано.

"Ми запевняємо духовенство Московського Патріархату в нашій братській любові і сподіваємося, що якомога швидше зможемо знову брати участь в спільних богослужіннях", - пише в посланні архиєпископ Йоанн.

 

 

Теги: #РПЦ