• Головна
  • Теми
  • Сербська Церква не визнає рішення Константинополя щодо України...

Сербська Церква не визнає рішення Константинополя щодо України

13.11.2018, 10:56
Сербська Церква не визнає рішення Константинополя щодо України - фото 1

Сербська Церква, яка і раніше заявляла про себе як про послідовну союзницю РПЦ "русского мира", 6-8 листопада на своєму Архиєрейському Соборі відмовилася визнати рішення Константинополя щодо відновлення у сані лідерів УПЦ КП і УАПЦ Філарета (Денисенка), Макарія (Малетича) та їх духовенства.

Сербська Церква, яка і раніше заявляла про себе як про послідовну союзницю РПЦ "русского мира", 6-8 листопада на своєму Архиєрейському Соборі відмовилася визнати рішення Константинополя щодо відновлення у сані лідерів УПЦ КП і УАПЦ Філарета (Денисенка), Макарія (Малетича) та їх духовенства, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Церквач.

Дводенне засідання Синоду Сербської Православної Церкви було присвячене трьом основним питанням: ситуації у Косово і Метохії, поліпшенню освіти і освіти Сербської Церкви і церковній кризі в Україні після недавнього рішення Вселенського Патріархату.

Собор вважає, що Константинополь "прийняв канонічно необгрунтоване рішення реабілітувати і визнати за єпископів двох ватажків розкольницьких груп в Україні, Філарета Денисенка і Макарія Малетича, поряд з їх єпископатом і духовенством ... тому Святий архиєрейський Собор це рішення Царгородського Синоду розглядає як необов'язкове для Сербської Православної Церкви".

Також "Собор не визнає зазначених осіб і їх послідовників за православних єпископів і кліриків і, отже, не вступає в літургійне і канонічне спілкування з ними і їхніми прихильниками".

"Нарешті, Собор пропонує Царгородському Патріархату і всім іншим помісним автокефальним Православним Церквам якомога швидше розглянути питання про автокефалію і православну діаспору на Всеправославному Соборі, щоб підтвердити і зміцнити соборність і єдність Православної Церкви, і в майбутньому уникнути спокус, через які зараз проходить Святе Православ'я".

Як зазначає "Церквач", "нічого іншого і не очікувалося: якщо серби визнають українських розкольників, рано чи пізно їм доведеться визнати і своїх, чорногорських".