• Головна
  • Новини
  • Рішення щодо українського питання спочатку буде винесено спеціальною комісією Болгарської Православної Церкви...

Рішення щодо українського питання спочатку буде винесено спеціальною комісією Болгарської Православної Церкви

06.11.2018, 16:22

Як повідомляє болгарське видання BNT, вчора мала зібратись на своє перше засідання спеціальна комісія Болгарської Православної Церкви, яка має розглянути питання щодо необхідності скликання Всеправославного собору з приводу вирішення кризи українських Церков. Проте, засідання відклали, тому що багато митрополитів не приїхали в Троянський монастир Успіння Богородиці, де сьогодні відбулась панахида за померлим 6 років назад патріархом Максимом.

Як повідомляє болгарське видання BNT, вчора мала зібратись на своє перше засідання спеціальна комісія Болгарської Православної Церкви, яка має розглянути питання щодо необхідності скликання Всеправославного собору з приводу вирішення кризи українських Церков. Проте, засідання відклали, тому що багато митрополитів не приїхали в Троянський монастир Успіння Богородиці, де сьогодні відбулась панахида за померлим 6 років тому патріархом Максимом.

У своєму коментарі виданню "Дневник" прес-секретар Синоду Ніколай Георгієв наголосив, що у нього немає повноважень оприлюднювати імена членів цієї комісії, але, на його думку, робота комісії може бути довгою. "Дневник" з посиланням на видання BNT пише, що комісія має намір розглянути історичні документи 350-річної давнини, після чого буде винесено рішення щодо потреби у Всеправославному соборі.

Проте, деякі єрархи БПЦ здивовані таким розвитком подій. Зокрема, митрополит Ловчанський Гавриїл, головний прихильник позиції РПЦ по Україні, заявив, що взагалі не знав про початок роботи комісії. І якби він знав про неї, він би приїхав.

Тим часом голова комісії, митрополит Старозагорський Кипріан, оголосив, що зібрання комісії поки не заплановане.

Видання BNT наводить слова Патріарха Болгарського Неофіта: «Коли буде готово, буде оголошено про призначення наради. Я готую матеріал для розгляду…»

За повідомленням  сайту Сerkvarium, на засіданні Синоду БПЦ 4 жовтня не було підтримано пропозицію митрополита Ловчанського Гавриїла та ще декількох членів Синоду про підтримку РПЦ у проведенні Всеправославної наради по Україні. Через деякий час було повідомлено, що Синод збереться у позачерговому порядку 5 листопада та винесе свій остаточний вердикт. Як бачимо, розгляд питання може тягнутись аж до «грецьких календ». Тим часом, за повідомленнями українських ЗМІ, вже 21 листопада заплановано провести Об’єднавчий собор автокефальної Православної церкви в Україні, на якому має бути обраний предстоятель. Саме цьому першому визнаному предстоятелю Української автокефальної Церкви Вселенським Патріархом Варфоломієм і буде вручено Томос.