• Головна
  • Новини
  • Патріарх Кирил: Константинополь намагається зруйнувати РПЦ...

Патріарх Кирил: Константинополь намагається зруйнувати РПЦ

31.10.2018, 10:58
Патріарх Кирил: Константинополь намагається зруйнувати РПЦ - фото 1
Патріарх Московський Кирил пояснює дії Константинополя в Україні глобальним замовленням на руйнування "острова свободи", яким є Російська Православна Церква.

Патріарх Московський Кирил пояснює дії Константинополя в Україні глобальним замовленням на руйнування "острова свободи", яким є Російська Православна Церква.

"Ставки дуже великі, і замовлення на руйнування єдності нашої Церкви - це замовлення, яке має глобальний вимір. Це не просто боротьба за юрисдикцію, це боротьба за руйнування єдиної потужної православної сили в світі. Коли ми говоримо 150 мільйонів, це дійсно так", - сказав Патріарх у вівторок в Москві на зустрічі з учасниками фестивалю "Віра і слово", повідомляє Інтерфакс-релігія.

"Безсумнівно, комусь треба було нанести удар по цьому острову свободи. Чому я називаю православ'я островом свободи? Тому що ми вільні від глобального обдурювання і панування чужих над нами думок", - додав Предстоятель.

Таким чином, на його думку, "трагедія України виходить за межі політичного поля, вона має містичний вимір".

Патріарх Кирил також розповів про підготовку своєї закритої зустрічі з Патріархом Варфоломієм, яка пройшла в Стамбулі 31 серпня, і була останньою спробою дипломатичного вирішення конфлікту з Константинополем навколо України.

За словами глави РПЦ, він пропонував константинопольській стороні провести зустріч на нейтральній території, наприклад в швейцарському місті Шамбезі, але Патріарх Варфоломій наполягав на зустрічі саме в його стамбульській резиденції, і Патріарха Кирила стали відмовляти в Москві від цього візиту, вважаючи, що для нього це буде принизливим.

"Я зрозумів, що це бажання (Константинополя - ред) поставити на місце. Але це принизливо для тих, хто звертає увагу на такі іграшки. Я готовий пішки йти куди завгодно, тільки щоб запобігти такому розвитку подій, який ми маємо сьогодні", - зізнався Патріарх Кирил.

За його словами, вже тоді, на цій зустрічі, позиція Патріарха Варфоломія щодо України була висловлена "досить різко і радикально".