• Головна
  • Теми
  • Конфлікт між Константинополем і Москвою досяг піку при новій спробі реанімувати Російську імперію, - митрополит УПЦ (МП)...

Конфлікт між Константинополем і Москвою досяг піку при новій спробі реанімувати Російську імперію, - митрополит УПЦ (МП)

31.10.2018, 10:19
Конфлікт між Константинополем і Москвою досяг піку при новій спробі реанімувати Російську імперію, - митрополит УПЦ (МП) - фото 1

Неучасть Російської Православної Церкви у Всеправославному соборі на Криті 2016 року і підбурювання до цього інших помісних Церков розв’язало Патріарху Варфоломію руки у вирішенні "українського питання". Про таке в інтерв’ю LIGA.net заявив митрополит Української Православної Церкви Московського Патріархату Олександр (Драбинко).

Неучасть Російської Православної Церкви у Всеправославному соборі на Криті 2016 року і підбурювання до цього інших помісних Церков розв’язало Патріарху Варфоломію руки у вирішенні "українського питання". Про таке в інтерв’ю LIGA.net заявив митрополит Української Православної Церкви Московського Патріархату Олександр (Драбинко), інформує 5 канал.

Драбинко.jpg

"Неучасть Московської патріархії у Всеправославному соборі на Криті 2016 року і підбурювання до неучасті інших помісних Церков розв'язало Патріарху Варфоломію руки в рішенні "українського питання", яке і так дуже затяглося. В тодішньому демарші РПЦ, я так розумію, можливо, Патріарх Варфоломій побачив загрозу авторитету Вселенської Патріархії. Ну і не треба забувати, що 27 років минуло, а Московська патріархія так і не вирішила питання української "великої схизми", що виникло з політичних мотивів. Навіть з чисто пастирської точки зору, якщо відкласти в сторону всі моменти політичного порядку і церковного іміджу, пора було це питання розколу вже давно вирішити. Заходи, що здійснювалися митрополитом Володимиром і його соратниками в цьому напрямі, спроби, на корені припинялися" – заявив митрополит.

"Конфліктна ситуація між Москвою і Константинополем – породження не сьогоднішнього дня. Всі ці потуги почалися ще за часів Сталіна, коли він хотів перенести центр вселенського православ'я в Москву і створив Московську патріархію в тому вигляді, в якому вона є сьогодні. Зараз конфлікт досяг піку при новій спробі реанімувати імперію, а разом з цим, як невід'ємний атрибут, щоб і Російська Церква посіла провідне місце серед світового православ'я. Але, як правильно зазначив Патріарх Варфоломій, що не все вимірюється силою і грошима", – додав він.

Олександр (Драбинко) наголосив, що Церква – це душа українського народу і ось сьогодні вона повернулася в бік Матері-Церкви, від якої отримала святе хрещення.

"Україна намагається отримати автокефалію вже сто років. Як тільки відроджувалася українська державність – починалися спроби відродити Українську Церкву… Церква – це душа українського народу. І ось сьогодні вона повернулася в бік Матері-Церкви, від якої отримала святе хрещення. І Церква-Мати відгукнулася. Розколу в Україні 25 років. Не вирішила Москва – взявся за вирішення Вселенський Патріарх. Заодно й інші назрілі питання вирішуються" – наголосив митрополит УПЦ (МП).