• Головна
  • Новини
  • В об'єднавчому Соборі візьмуть участь більше 60 єпископів, - Патріарх Філарет...

В об'єднавчому Соборі візьмуть участь більше 60 єпископів, - Патріарх Філарет

26.10.2018, 15:02
В об'єднавчому Соборі візьмуть участь більше 60 єпископів, - Патріарх Філарет - фото 1
На об'єднавчому соборі архієреї УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ мають визначити процедуру обрання предстоятеля єдиної помісної Української Православної Церкви.

На об'єднавчому соборі архієреї УПЦ КП, УПЦ МП та УАПЦ мають визначити процедуру обрання предстоятеля єдиної помісної Української Православної Церкви.

На цьому наголосив Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Філарет на прес-конференції в Укрінформі.

«Об'єднуватися будуть три Церкви: Київський Патріархат, Автокефальна Церква і частина архиєреєв Московського Патріархату. Коли вони об'єднаються, тоді вони приймуть рішення, яким чином вони будуть обирати Предстоятеля цієї об'єднаної Церкви - чи відкритим голосуванням, чи закритим. Це буде залежати від Собору», - сказав він.

Предстоятель УПЦ КП також зазначив, що до об'єднавчого Собору буде делеговано більше 60 єпископів трьох Церков.

«Наступний крок до автокефалії - скликання Архиєрейського Собору, який буде складатися із трьох Церков: Київського Патріархату - це понад 40 єпископів, Автокефальної Церкви - 12 єпископів і кажуть, що 10 мінімум єпископів Московського Патріархату. Тобто із оцих єпископів буде скликаний Собор і на цьому Соборі буде зафіксоване об'єднання всіх трьох Церков в одну Українську Православну Церкву», - підкреслив Патріарх Філарет.

Предстоятель Київського Патріархату також зазначив, що між УПЦ КП та УАПЦ немає жодних непорозумінь.

«Між Київським Патріархатом і Українською Автокефальною Церквою непорозумінь немає. Тому що і ми за автокефальну, і вони за автокефальну Церкву, а ті розбіжності, які є між деякими єпископами, думаю, що ми їх на Соборі залагодимо», - сказав він.

Патріарх зазначив, що об'єднання Церкви незворотнє, і українці з початку російської агресії на Донбасі, коли УПЦ Московського Патріархату відмовлялася відспівувати загиблих захисників України, зробили свої висновки і почали переходити до Київського Патріархату.

«Завадити об'єднанню ніхто не може, тому що це воля Божа. Бог створює такі умови, що люди хочуть чи не хочуть, а змушені йти цією дорогою», - сказав Предстоятель УПЦ КП Філарет.