• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет наразі не бачить конкурентів на пост Глави нової УПЦ...

Патріарх Філарет наразі не бачить конкурентів на пост Глави нової УПЦ

25.10.2018, 12:11
Патріарх Філарет наразі не бачить конкурентів на пост Глави нової УПЦ - фото 1
Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет готовий очолити Українську Помісну Православну Церкву, якщо йому це довірить об'єднавчий Собор.

Предстоятель УПЦ Київського Патріархату Патріарх Філарет готовий очолити Українську Помісну Православну Церкву, якщо йому це довірить об'єднавчий Собор.

Про це першоєрарх заявив під час інтерв’ю в ефірі "Українського радіо", повідомляє Еспресо.

При цьому Патріарх Філарет зазначив, що не може сказати, хто міг би бути йому конкурентом на виборах очільника Помісної Церкви. Але й поступитись власними амбіціями також не готовий.

"Ні! Але не тому, що я вважаю себе таким. А тому, що Москва зробить усе, аби зруйнувати Українську Православну Церкву. І тому заради того, щоб зберегти УПЦ і довести до завершення я повинен працювати до кінця... Якщо мені Архиєрейський Собор довірить. Якщо не довірить, то я з себе відповідальність знімаю", - сказав він.

Предстоятель УПЦ КП також розповів, за якими критеріями має бути обраний очільник Української автокефальної Церкви.

"Поки що Вселенський Патріарх хоче, щоб Українську Церкву очолював архиєпископ - митрополит, не Патріарх. Але наша Церква вже прийняла рішення, що для зовнішнього вживання Предстоятель УПЦ буде мати розширений титул. Тобто буде і розширений титул, і скорочений. Розширений це - архиєпископ і митрополит Київський і Всієї Руси України. А вузький буде для нашого внутрішнього вживання - Патріарх Київський і Всієї Руси України", - повідомив Патріарх Філарет.

Нагадаємо, УПЦ КП сподівається на проведення Об’єднавчого Собору Українських Православних Церков та обрання Предстоятеля помісної автокефальної Православної Церкви до кінця року.