• Головна
  • Новини
  • У РПЦ заявили, що не зобов'язані підкорятися Константинопольському Патріарху...

У РПЦ заявили, що не зобов'язані підкорятися Константинопольському Патріарху

24.10.2018, 09:20
У РПЦ заявили, що не зобов'язані підкорятися Константинопольському патріарху. Так в Церкві відреагували на пропозицію Варфоломія змиритися з автокефалією в Україні.

Секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату Ігор Якимчук заявив РБК, що РПЦ не зобов'язана підкорятися рішенням Вселенського Патріархату. Він не погодився з позицією Варфоломія, що Константинополь має виключні права.

«Православний Вселенський собор не передбачає особливих привілеїв для Константинопольського Патріархату. Крім привілеїв честі, що не дають будь-яких владних повноважень поза межами цієї Церкви. Відповідно, ніякої потреби підкорятися рішенням Константинополя ні у Російської Православної Церкви, ні у будь-якої іншої немає», - пояснив Якимчук.

Нинішню лінію поведінки Варфоломія представник РПЦ охарактеризував як «неправославну католицьку», коли одному з предстоятелів присвоюються якісь особливі повноваження. «Російська Церква не згодна з таким підходом. Він порушує чистоту православної віри», - сказав представник РПЦ.

Додамо, 21 жовтня Патріарх Варфоломій виступив із заявою про те, що не має наміру відступати в питанні надання автокефалії українській Церкви. За його словами, РПЦ рано чи пізно прийме це рішення, «оскільки у неї немає іншого вибору».

Крім цього, Вселенський Патріарх заявив, що знає все про «чорну пропаганду Москви».