• Головна
  • Новини
  • Глава УАПЦ заявив про проблеми, які виникли на шляху об’єднання українського православ’я...

Глава УАПЦ заявив про проблеми, які виникли на шляху об’єднання українського православ’я

22.10.2018, 12:57

В утворенні оновленої об'єднаної української православної Церкви виникли проблеми: досі немає прийнятної для всіх учасників назви Церкви, її статуту та моделі. Про це розповів керівник Української автокефальної православної церкви (УАПЦ), митрополит Макарій в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

В утворенні оновленої об'єднаної української православної Церкви виникли проблеми: досі немає прийнятної для всіх учасників назви Церкви, її статуту та моделі.

Про це розповів керівник Української автокефальної православної церкви (УАПЦ), митрополит Макарій в ефірі щотижневої програми "Студія Захід з Антоном Борковським" на телеканалі Еспресо.TV.

"Я, наприклад, не знаю, якою буде назва нової Церкви. Для собору назви немає. Немає й спільного статуту. А його треба робити", - зазначив предстоятель.

Він наголосив, що статут нової церкви має узгоджуватися з усіма учасниками майбутнього об'єднання.

"Треба брати статут УПЦ КП, статут УАПЦ та статут УПЦ МП, й з трьох шось одно робити. А це немала робота, це тиждень-два", - заявив Макарій.

Окрім того, за його словами, відсутнє й спільне бачення того, яким буде устрій нової УПЦ - "патріарший чи митрополичий".

При цьому, за словами Макарія, Предстоятель  УПЦ КП, Патріарх Філарет нібито наполягає на затвердженні того варіанту статуту нової Церкви, який вже розроблено під його керівництвом. Про це він заявив йому минулої неділі перед молитвою подяки за Томос на столичній Софійській площі.

"Одне Євстратій говорить, а одне - саме їх святість. Я приголомшений просто був", - наголосив митрополит.

Через це, сказав Макарій, у нього тепер з'явилися сумніви щодо успішності нинішніх об'єднавчих процесів всередині українського православ'я.

"Я не мав сумніву, але після неділі (14 жовтня 2018 року - ред.) я маю сумнів. Зародився сумнів", - повідомив очільник УАПЦ.

На його думку, Константинопольському Патріарху Варфоломію слід було надати Україні Томос й після цього надіслати сюди, до Києва, власного митрополита, аби вже він відповідав за об'єднання.

Нагадаємо, що остаточно Україна зможе отримати Томос від Константинополя тільки у випадку проведення успішного об'єднавчого Собору за участю УПЦ Київського патріархату, УАПЦ й тієї частини УПЦ (Московського Патріархату), яка бажає розірвати стосунки з Москвою.