• Головна
  • Новини
  • Тих, хто спеціально блокуватиме об’єднання, потрібно усунути від цього процесу, - речник УПЦ КП...

Тих, хто спеціально блокуватиме об’єднання, потрібно усунути від цього процесу, - речник УПЦ КП

22.10.2018, 13:07
Тих, хто спеціально блокуватиме об’єднання, потрібно усунути від цього процесу, - речник УПЦ КП - фото 1
Зірвати процес об’єднання Церков вже неможливо, проте його можна призупинити, висуваючи надумані причини. І якщо хтось це спробує зробити, то таку особу чи групу осіб слід усунути і продовжувати об’єднавчий рух вже без них.

Зірвати процес об’єднання Церков вже неможливо, проте його можна призупинити, висуваючи надумані причини. І якщо хтось це спробує зробити, то таку особу чи групу осіб слід усунути і продовжувати об’єднавчий рух вже без них

Таку думку висловив речник Київського Патріархату архиєпископ Євстратій (Зоря) під час чат-конференції на Главкомі, повідомляє РІСУ.

«Зірвати процес об’єднання, на мою думку, вже неможливо, адже для нього створена міцна канонічна база, і до його довершення є сильна воля як в Україні, так і з боку Вселенського патріархату.

Однак спроби перешкодити цьому процесу будуть, і кінцевими ініціаторами таких спроб є московські сили як за кордоном, так і тут, в Україні, - заявив єрарх.

На думку владики Євстратія, противники автокефалії також намагатимуться загальмувати процес об’єднаня.

«Однак мені здається логічним і вірним такий підхід до продовження об’єднавчого процесу, який виключатиме його залежність від категоричних деструктивних дій. Бо церковне єднання є добровільний, а не примусовий процес. І якщо хтось, особливо під надуманим чи спровокованим зовнішніми силами приводом, відмовляється від участі в об’єднавчому процесі або намагається його заблокувати, то, на мою думку, об’єднавчий процес повинен рухатися далі, а така особа чи особи повинні або зайняти більш конструктивну позицію, або не ставати непереборною перешкодою для об’єднавчого процесу», - зазначив речник УПЦ КП.

«Так чи інакше ті зусилля, які вже докладені і Українськими Церквами, і українською державою, і Вселенським Патріархатом на шляху до єдності, є настільки значними і цінними, що ніхто з відповідальних осіб не дозволятиме спроб зробити цей процес чиїмось заручником», - додав архиєпископ Євстратій (Зоря).