• Головна
  • Новини
  • Релігієзнавець пояснив, чому Предстоятель нової Церкви в Україні заслуговує на титул Патріарха...

Релігієзнавець пояснив, чому Предстоятель нової Церкви в Україні заслуговує на титул Патріарха

22.10.2018, 10:17
Релігієзнавець пояснив, чому Предстоятель нової Церкви в Україні заслуговує на титул Патріарха - фото 1
«Зважаючи на історію, кількість вірян, монастирів, святих предстоятель нової Церкви мав би мати патріаршу гідність», - впевнений релігієзнавець Олександр Саган. Про це експерт розповів в інтерв’ю «Главкому».

Sagan.jpg«Зважаючи на історію, кількість вірян, монастирів, святих предстоятель нової Церкви мав би мати патріаршу гідність», - впевнений релігієзнавець Олександр Саган. Про це експерт розповів в інтерв’ю «Главкому»

За його словами, для пересічних вірян питання статусу предстоятеля нової помісної Церкви України (цей статус прописується у Томосі) є важливим.

Нині є багато дискусій щодо сану очільника Української Православної Церкви Київського Патріархату Патріарха Філарета.

«Думаю, найкраще це запитання роз’яснять екзархи, бо це дуже тонкі еклезіологічні речі (еклезіологія – наука про природу і властивості церкви). Багато залежить і від того, яку апеляцію розглядав синод Вселенського патріархату – їх подавалося декілька (у 1992-му році, коли митрополита Філарета позбавили сану, а потім була апеляція через накладання анафеми у 1997 році)», - пояснив релігієзнавець.

Олександр Саган впевнений, що питання відновлення справедливості щодо патріарха Філарета, як і щодо будь-якої несправедливо і неканонічно покараної православної людини, є важливим. Наразі справедливість відновлена.

Як РІСУ інформувала, 20 жовтня 2018 року відбулося  засідання Священного Синоду Української Православної Церкви Київського Патріархату. Його учасники обговорили питання про титул Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату.

Синод УПЦ КП ухвалив:

1. У зв’язку зі змінами, які відбуваються в Українській Православній Церкві, беручи до уваги історичну традицію, практику Помісних Православних Церков та інші істотні обставини, запровадити для Предстоятеля Української Православної Церкви Київського Патріархату повну і скорочені форми титулу.

2. Повний титул має наступну форму: «Святіший і Блаженнійший (ім’я), Архиєпископ і Митрополит Києва – Матері міст Руських, Галицький, Патріарх всієї Руси-України, Свято-Успенських Києво-Печерської та Почаївської Лавр Священноархимандрит».

Скорочений титул має наступну форму: «Святіший (ім’я), Патріарх Київський і всієї Руси-України».