• Головна
  • Теми
  • Томос можливий до кінця 2018 року і скористатися ним має найбільше право УПЦ (МП), – Кирил (Говорун)...

Томос можливий до кінця 2018 року і скористатися ним має найбільше право УПЦ (МП), – Кирил (Говорун)

18.10.2018, 11:15
Вселенський Патріархат у Константинополі може ухвалити рішення про надання Україні Томосу вже до кінця 2018 року.

Вселенський Патріархат у Константинополі може ухвалити рішення про надання Україні Томосу вже до кінця 2018 року. Про це в інтерв'ю «​Голосу Америки»​ заявив архимандрит Кирил (Говорун), професор університету Лойола-Мерімаунт у Лос-Анджелесі, директор Інституту Хаффінгтон. Кирил (Говорун) –​ колишній голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви (МП). Про це інформує Радіо Свобода.

Після рішення Вселенського  Патріархату про підтримку надання  автокефалії українській Церкві, наступним кроком до отримання Україною Томосу має стати Собор українських православних Церков та обрання глави помісної Церкви, який і отримає Томос від Священного Синоду у Константинополі.

«Паралельно із Собором українських православних церков – у Константинополі буде продовжуватись процес надання Томосу. Наступним кроком Константинополя має бути засідання Священного Синоду, на якому буде розглянуте питання про Томос», – зазначив архимандрит Кирил (Говорун).

За словами архимандрита, рішення Синоду можна чекати наприкінці року, хоча на відміну від процесу в Україні, який може бути гнучким, Константинопольський процес таким не є.

«Він залежить від багатьох чинників у тому числі – реакції інших Церков, – зауважує архимандрит. – Але є сподівання, що вже до кінця року, мабуть, Константинополь ухвалить остаточне рішення, якого від нього чекають».

Архимандрит також відзначив, що відповідно до рішення Синоду, саме Православна Церква (Московського Патріархату)  в Україні має найбільше право скористатись рішенням Константинопольського Патріархату.

«У status quo перед рішенням Константинополя від 1686 року (коли Київська метрополія опинилася у підпорядкуванні Московського Патріархату – ред.), до якого нинішнє рішення Синоду повернуло ситуацію, мало місце наступне: існувала Київська метрополія, яка була заснована Константинопольським Патріархатом і була підпорядкована йому. Константинополь пізніше передав її у керування Москві. З того часу, вона стала принаймні адміністративно часткою Московської церковної адміністрації. Але тепер, коли Константинополь скасував своє рішення від 1686 року, Українська Православна Церква (Московського Патріархату) і є тою митрополією, яка має повернутись до Константинополя від підпорядкування Москві»​, – розповів архимандрит.

При цьому він заявив, що не очікує від УПЦ (МП) того, що там почнуть виконувати рішення Синоду.

«​Я не думаю, що це станеться»​, – відзначив архимандрит.

При цьому він заявив, що поінформований про підтримку ідеї автокефалії з боку священства УПЦ (МП).