Додон пропонує провести Всеправославний Собор в Молдові

17.10.2018, 10:27
Додон пропонує провести Всеправославний Собор в Молдові - фото 1
Президент Молдови Ігор Додон виступив з ініціативою проведення Всеправославного Собору на території своєї країни, зазначивши, що Молдова може стати майданчиком для зустрічей між усіма главами Помісних Церков.

Президент Молдови Ігор Додон виступив з ініціативою проведення Всеправославного Собору на території своєї країни, зазначивши, що Молдова може стати майданчиком для зустрічей між усіма главами Помісних Церков. Про це повідомляє Інтерфакс.

"Церковний розкол може стати незагоєною раною на тілі всього православного світу. Влада православних країн спільно з главами Помісних Церков повинні докласти всіх зусиль для її подолання", - написав І. Додон у "Фейсбуці".

Він назвав ситуацію навколо Церкви в Україні "одним з найгостріших питань за всю історію православ'я".

"Ми - унікальна православна країна, розташована в самому серці православного світу, і саме Молдова може стати майданчиком для зустрічей між усіма главами Помісних Церков в цей вкрай відповідальний період", - вважає І.Додон.

Він також зазначив, що "Молдова була і залишиться канонічною територією Московського Патріархату".

Константинопольський Патріархат 11 жовтня заявив про скасування рішення 1686 року про перехід Київської митрополії під юрисдикцію Московського Патріархату і повернення її знову під юрисдикцію Вселенського Патріарха, а також відновив канонічний статус Предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ.

У РПЦ ці дії назвали незаконними, Синод Російської Православної Церкви 15 жовтня ухвалив рішення про неможливість подальшого євхаристійного спілкування з Константинополем.