• Головна
  • Новини
  • Патріарх Філарет: Тепер усі ми канонічні, благодатні і не маємо перешкод для об’єднання...

Патріарх Філарет: Тепер усі ми канонічні, благодатні і не маємо перешкод для об’єднання

11.10.2018, 19:58
Патріарх Філарет: Тепер усі ми канонічні, благодатні і не маємо перешкод для об’єднання - фото 1
Архиєреї трьох Українських Православних Церков тепер мають усі підстави для створення єдиної Помісної Церкви.

Архиєреї трьох Українських Православних Церков тепер мають усі підстави для створення єдиної Помісної Церкви.

Про це заявив сьогодні під час брифінгу  Патріарх Філарет, коментуючи рішення Синоду Вселенського Патріархату про відновлення канонічного статусу Предстоятелів УПЦ КП та УАПЦ.

«Тепер ми, архієреї трьох Церков, є законними, канонічними, благодатними і можемо об’єднатися в єдину УПЦ, яка потім буде визнана Вселенським Патріархом і всім православним світом», - сказав першоєрарх.

Патріарх Філарет нагадав, що анафему на нього наклали через те, що він разом із архієреями висловив законне бажання мати незалежну Церкву. Тепер Вселенський Патріархат визнав анафему недійсною.

«Я звертався до Вселенського Патріарха визнати цю анафему незаконною. Тепер прийшов час, коли Синод відновив мою діяльність і діяльність єпископів. Тобто Таїнства, які ми звершували вважаються дійсними. Таке рішення Синоду Вселенської Патріархії дає нам можливість об’єднання з архиєреями УАПЦ та УПЦ МП», - зазначив Предстоятель Київського Патріархату.

За його словами, після утворення УПЦ в Україні існуватимуть й інші Православні Церкви і всі вони матимуть однакові права. Однак та частина УПЦ МП, яка не захоче приєднатися до Помісної Церкви не матиме права називатися Українською.

Патріарх також наголосив, що об’єднаня в Українську Церкву буде швидким.

«Ми домовимося, коли відбудеться Собор. Я планую його скликати найближчим часом і це буде Архиєрейський Собор. Там візьмуть участь архиєреї Київського Патріархату, архиєреї УАПЦ на чолі з митрополитом Макарієм і архиєреї Московського Патріархату, які захочуть об’єднуватися. Ми оберемо свого Предстоятеля, а далі, після цього, ми отримаємо Томос про автокефалію УПЦ», - заявив Патріарх Філарет.