Єдність усередині РПЦ – ілюзорна, - Людмила Филипович

09.10.2018, 10:48
Єдність усередині РПЦ – ілюзорна, - Людмила Филипович - фото 1
Усередині Російської Православної Церкви існує колосальний ризик розколу й утворення нових церковних об'єднань.

Усередині Російської Православної Церкви існує колосальний ризик розколу й утворення нових церковних об'єднань.

Про це в ефірі телеканалу Еспресо.TV заявила доктор філософських наук, професор Національного університету "Києво-Могилянська Академія" Людмила Филипович, повідомляє Обозреватель.

"У нас достатньо плоске уявлення про РПЦ. Нам здається, що вони всі стоять на одній позиції і що там всі дотримуються точки зору свого Патріарха. Нічого подібного. Там, як і в будь-якій структурі, є радикали ліві, є праві радикали, а більшість — серединні, дивляться за тим, хто в цій ситуації перетягне", — зазначила дослідниця.

За її словами, глава РПЦ Патріарх Кирил (Гундяєв) завжди вважався лівим радикалом, але в ситуації із наданням Томосу Української Церкви він помітно "правішає".

"Ситуація усередині РПЦ є дуже і дуже неспокійною. У мене таке враження складається, що розкол всередині цієї Церкви хочуть використовувати, щоб завалити Російську імперію до кінця і остаточно", — додала Филипович.

Професор підкреслила, що ступінь релігійності громадян РФ значно нижчий, ніж в Україні, де віруючими себе вважають 70% учасників соцопитувань, але при цьому беруть участь в релігійному житті до 10%.

Також вона назвала ще один несприятливий для РПЦ фактор — міжособистісне протистояння між Володимиром Путіним і Кирилом. При цьому Филипович вважає, що Патріарх є "сильнішим і досвідченішим", ніж глава Кремля.