• Головна
  • Новини
  • Залишилося ще два кроки до отримання Томосу, - релігієзнавець...

Залишилося ще два кроки до отримання Томосу, - релігієзнавець

08.10.2018, 10:01

Днями відбудеться Cинод Константинопольського Патріархату, але Томосу ще не буде. Натомість буде ухвалено проміжне рішення, яке засвідчить, що Вселенська Патріархія, Константинопольська матір-Церква готова надати Україні автокефалію. Про це у неділю, 7 жовтня 2018 року, релігієзнавець Дмитро Горєвой розповів в ефірі телеканалу Еспресо.TV.

За його словами, рішення прийматиметься саме таке, тому що "Томос банально має містити адресат - тобто того, кому надається цей документ про церковну незалежність".

"Зараз такого адресата немає, тому що незалежність просили і єпископи Київського Патріархату, і автокефальна церква, і частина єпископів УПЦ (МП). Коли зараз Вселенський патріархат засвідчить своє бажання надати автокефалію Українській Православній Церкві, тоді вже у Києві буде скликатися об'єднавчий Собор, буде утворюватися нова церковна структура, єпископи якої мають обрати нового предстоятеля. І вже коли буде обрано нового очільника Церкви, тоді вже буде видано Томос. Зараз натомість буде церковно-юридичне рішення про те, щоби надати автокефалію", - пояснив Горєвой.

За словами експерта, коли Патріарх Варфоломій говорив, що він "надасть Томос", то це було в інтерв'ю або ж на проповіді.

"Тобто це був вияв приватної думки. Тоді як зараз це вже буде оформлено у певний церковний документ, який має відповідну юридичну силу... Це передостанній крок до отримання Томосу", - наголосив Горєвой.

При цьому об'єднавчий Собор відбуватиметься під головуванням двох екзархів, відряджених до Києва Патріархом Варфоломієм, вони ж, за словами, Горєвого, й "вироблятимуть компроміс".

"Тому що у 2015 році УПЦ КП та УАПЦ впритул підійшли до об'єднання, але в останній момент всі домовленості зірвалися. Ось щоб зараз такого не відбулося, для цього й надіслані екзархи, котрі модеруватимуть цей процес. Зараз головне - досягти єднання. Щоб людський фактор не став на заваді отримання церковної незалежності", - зазначив релігієзнавець.