• Головна
  • Новини
  • Антіохійська Православна Церква відкидає автокефалію як метод вирішення конфліктів, - заява...

Антіохійська Православна Церква відкидає автокефалію як метод вирішення конфліктів, - заява

07.10.2018, 11:46
Антіохійська Православна Церква відкидає автокефалію як метод вирішення конфліктів, - заява - фото 1
Антіохійська Православна Церква просить Патріарха Варфоломія терміново скликати зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення змін, що відбуваються в Православному світі. Про це йдеться у заяві Синоду цієї Церкви.

Антіохійська Православна Церква просить Патріарха Варфоломія терміново скликати зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення змін, що відбуваються в Православному світі. Про це йдеться у заяві Синоду цієї Церкви.

Як зазначають учасники Синоду Антіохійської Церкви, дарування автокефалії повинно бути узгоджене з Церквою-Матір'ю або представниками усіх Православних Церков. Текст заяви опублікувало видання Церкваріум, зауваживши, що хоча у документі жодного разу й не згадано слово «Україна», «УПЦ», він повністю стосується українського питання з наданням Томосу.

Заява з’вилася 6 жовтня на офіційній сторінці Антіохійського Патріархату в фейсбуці.

Подаємо текст документа у повному обсязі:

«Після обговорення ситуації в православному світі учасники Синоду підтвердили, що Антіохійська Церква висловлює велику тривогу в зв'язку з діями, які ведуть до зміни географії Православних Церков, і вважає, що, коли історія розглядається в односторонньому порядку, вона не служить православній єдності, але, навпаки, розпалює ненависть і веде до розділення між синами однієї Церкви; вони постановили, що Антіохійська Церква відкидає принципи утвердження нової Церкви в межах канонічних кордонів існуючих Патріархатів або Автокефальних Церков як метод для вирішення конфліктів або як Ipso Facto (явочним порядком - Cerkvarium) в Православному світі.

Антіохійська Церква устами Її отців стверджує, що будь-яка пропозиція для вирішення проблеми отримання Автокефалії для певної Церкви має бути згідно з православною еклезіологією і з принципами консенсусу, досягнутими раніше усіма Церквами, тобто узгоджена з Церквою-Матір'ю або за згодою всіх Православних Церков з цією пропозицією; і наполягає на принципі консенсусу в спільній православній роботі для подолання розбіжностей в Православному світі, як захисті єдності Православного світу.

Антіохійська Церква попереджає про небезпеку вступу Православної Церкви в міжнародну політичну боротьбу і про шкоду підходу до Православної Церкви на політичній, расовій або національній основі.

Православна Антіохійська Церква просить Його Всесвятість Вселенського Патріарха, щоб він скликав термінове зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення змін, що відбуваються в Православному світі, видачі автокефалії новим Церквам і для вироблення спільних рішень, перш ніж приймати фінальну резолюцію з цього питання.

Антіохійська Церква підкреслює важливість духовного підйому в цей історичний період і необхідність збереження миру і єдності Церков, закликаючи до пильності, щоб не скотитися до «політичних ям», тому що історія показує, що ці політичні пастки послаблювали Православну Церкву та реальну дієву Православну єдність в світі. 5 жовтня 2018 р.

Баламандський монастир».