• Головна
  • Теми
  • Синод Елладської Православної Церкви проти всеправославного обговорення автокефалії України...

Синод Елладської Православної Церкви проти всеправославного обговорення автокефалії України

06.10.2018, 21:34
Синод Елладської Православної Церкви проти всеправославного обговорення автокефалії України - фото 1
4 жовтня стало відомо, що Синод Елладської Православної Церкви не включив в офіційний порядок денний свого засідання обговорення питання про надання автокефалії Україні.

Archbishop_Ieronimos_of_Greece2.jpg4 жовтня стало відомо, що Синод Елладської Православної Церкви не включив в офіційний порядок денний свого засідання обговорення питання про надання автокефалії Україні.

Відповідні пропозиції кількох митрополитів підтримано не було, причому сам глава Елладської Церкви архиєпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім (Ліапіс) був проти розгляду цього питання, повідомляє Релігія в Україні з посиланням на "Церквач".

Нагадаємо, 2 жовтня Патріарх Московський Кирил направив листи главам усіх Православних Церков з пропозицією скликати Всеправославний собор для обговорення рішення Константинополя дати автокефалію Українській Церкві.

Синоди Болгарської та Елладської Православних Церков відхилили цю пропозицію.

Вже відомо, що пропозицію Кирила підтримали предстоятелі Польської і Сербської Православних Церков.

Позиції голів Польської і Сербської Церков не ухвалювалися Синодами, а тому офіційно не закріплені.

Антіохійська Православна Церква також просить Патріарха Варфоломія терміново скликати зібрання Предстоятелів Помісних Церков для обговорення змін, що відбуваються в Православному світі. Про це йдеться у заяві Синоду цієї Церкви.

Патріарх Олександрійський Феодор перебував із візитом у Польщі. Він заявив в Одесі, що «з Блаженнішим Митрополитом Савою підписали один документ, що перебуваємо разом із канонічною Православною Церквою в Україні».

Грузинська Православна Церква оголосила свою офіційну позицію щодо Томосу для Української Церкви. Там вважають, що Константинопольський і Московський Патріархати повинні спільно шукати шляхи його вирішення. 

Однак, пізніше стало відомо, що Католикос-патріарх всієї Грузії Ілля II на зустрічі з головою Верховної Ради Андрієм Парубіем у Тбілісі висловив сподівання на надання автокефалії Українській Православній Церкві, 

8 жовтня Грузинська Православна Церква уточнила свою позицію про надання автокефалії УПЦ.

"Що стосується позиції грузинської церкви з питання автокефалії української церкви, вона залишається незмінною - поки не зафіксують своїх остаточних офіційних позицій на підставі канонічних церковних норм Константинополь і Московський патріархат, Грузинський Патріархат утримується від коментарів", - резюмували в грузинській патріархії.

Предстоятель Кіпрської Православної Церкви Хризостом II підтримав автокефалію для України. Про це він заявив 26 вересня на зустрічі з послом України в Республіці Кіпр Борисом Гуменюком.

Митрополит Мінський та Заславський Павло, патріарший екзарх усієї Білорусі, закликає Патріарха Константинопольського Варфоломія призупинити процес надання Українській православній Церкві автокефалії, Додамо, що БПЦ є частиною Російської Православної Церкви.

Митрополит Таллінський і всієї Естонії Стефанос, який перебуває  в юрисдикції Константинопольського Патріархату,оприлюднив звернення «Про становище Православної Церкви в Україні». У документі митрополит обґрунтував необхідність і канонічне право Патріарха Варфоломія прийняти рішення про надання Томосу для Української Православної Церкви та розкритикував Патріарха Кирила за чергову спробу принизити Константинополь та вчинити розкол світового православ’я.