• Головна
  • Теми
  • Грузинська Церква ще не сформувала свою позицію щодо автокефалії УПЦ...

Грузинська Церква ще не сформувала свою позицію щодо автокефалії УПЦ

28.09.2018, 13:30
Грузинська Церква ще не сформувала свою позицію щодо автокефалії УПЦ - фото 1
Грузинська Православна Церква прокоментувала питання надання Константинополем автокефалії для Української Православної Церкви.

Грузинська Православна Церква прокоментувала питання надання Константинополем автокефалії для Української Православної Церкви.

За словами помічника Патріарха Грузії, протоєрея Андрія Джагмаідзе, позиція Грузинської Церкви з питання української автокефалії поки не сформована, необхідно дочекатися конкретних кроків від Константинополя, а потім від РПЦ, повідомляє Новое время.

Таким чином, Грузія поки не бере участі в цих дуже складних дискусіях.

"Ми не беремо участі в цих дискусіях... Розбіжності з цього питання існують між двома великими Церквами, кожна з яких має свою власну логіку. Українське церковне життя - це дуже складне питання, дуже важко передбачити розвиток подій", - цитує Джагмаідзе Rustavi2.

Нагадаємо, 7 вересня Вселенський Патріархат призначив двох екзархів у Києві для підготовки до процесу надання афтокефалії.

РПЦ назвала це призначення "вторгненням на свою канонічну територію" та пригрозила розривом євхаристійного спілкування.

14 вересня Синод РПЦ прийняв рішення припинити участь у структурах під верховенством Константинопольського Патріархату і поминанні Вселенського Патріарха Варфоломія під час Богослужінь.

Того ж дня Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій, доповідаючи учасникам Синоду РПЦ, заявив, що священнослужителі його Церкви не зустрічатимуться з екзархами Вселенського Патріарха в Україні, бо ті приїхали сюди без їхнього благословення.

17 вересня екзархи Вселенського Патріархату на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком у Києві заявили, що процес надання автокефалії УПЦ є «вирішеним питанням».

26 вересня Синод УПЦ МП назвав призначення екзархів Вселенського Патріархату «грубим втручанням у внутрішні справи Української Православної Церкви і порушенням її канонічної території».