• Головна
  • Новини
  • Митрополит Іларіон (Алфеєв): Автокефалія УПЦ – це нав’язування Константинополем своїх владних, по суті — папських домагань...

Митрополит Іларіон (Алфеєв): Автокефалія УПЦ – це нав’язування Константинополем своїх владних, по суті — папських домагань

27.09.2018, 11:16
Митрополит Іларіон (Алфеєв): Автокефалія УПЦ – це нав’язування Константинополем своїх владних, по суті — папських домагань - фото 1
Намір Константинопольського Патріархату надати автокефалію українській Православній Церкві “є відкритим нав’язуванням своїх владних домагань”.

Намір Константинопольського Патріархату надати автокефалію українській Православній Церкві “є відкритим нав’язуванням своїх владних домагань”.

Таку думку знову продублював в інтерв’ю російській газеті “Известия” голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон, повідомляє УНН.

“Те, що відбувається зараз в Україні, — це не просто територіальна суперечка між двома Церквами, як це може комусь здатися. Це щось більше. Це усвідомлене і відкрите нав’язування Константинополем своїх владних, по суті — папських домагань. Ми бачимо, що Константинопольський Патріарх більше не розглядає інші Помісні Церкви в якості суб’єкта міжцерковних відносин. З його точки зору, всі рішення приймаються тільки в одному місці — на Фанарі (в резиденції Константинопольського Патріарха)”, — обурено заявив митрополит Іларіон.

За його словами, питання української автокефалії Константинополь не має наміру узгоджувати не тільки з Російською Церквою, але і з іншими Церквами.

“Навіть та делегація, яка була уповноважена Фанаром вести переговори з Помісними Церквами з українського питання, відвідувала Предстоятелів не для того, щоб запросити їх думку про наміри Константинополя, а для того, щоб проінформувати їх про вже прийняте рішення. Про це вже не раз заявляли представники Константинопольського Патріархату”, — вказав він.

“Російській Церкві не потрібно боятися ізоляції. Якщо Константинополь продовжить свої антиканонічні дії, то він сам поставить себе поза канонічним простором, поза тим розумінням церковного устрою, яке відрізняє Православну Церкву”, — наголосив митрополит.